Advertisement
Парламентарни избори '2021НОВИНИ

С 23 100 лева Община Борино е „подпомогнала финансово” на три пъти тази година избиратели

 

Advertisement

„Община Борино традиционно, позовавайки се на една наредба, подпомага точно преди изборите определени хора с определени парични възнаграждения. Оказва се, че това е практика, която се случва три пъти само тази година”, каза днес на пресконференция областният управител Стефан Сабрутев. Помощите са в размер на 23 100 лв. и са гласувани от Общинския съвет на 24 март, на 19 април и на 9 ноември 2021 г. Част от хората в последния списък фигурират, фигурират и в списъците за гласуване с подвижна избирателна секция, които прокуратурата проверява, и по които вече има образувани досъдебни производства.

„Най-вероятно хората са затруднени да гласуват машинно и затова са толкова много подвижните секции в община Борино. Не знам дали има такава практика в други общини, но аз за първи път чух вчера и ми стана интересно, зарових се и видях, че това е практика в Община Борино. Разпоредил съм на юристите в областната администрация да се види какви правомощия имаме. Няма лошо да ги подпомогнеш тези хора, но точно преди избори да ходиш да извиваш ръцете за определени услуги от тяхна страна, не е нормално”, посочи още Сабрутев.

Първото решение на Общинския съвет е от 24 март – 12 дни преди изборите на 4 април. Гласувано да се подпомогнат еднократно финансово 58 жители на общината, като общата сума е 8 050 лв. На 19 април е гласувано да се подпомогнат още 31 човека с общо 2 700 лв. А на 9 ноември – 96 души с 12 350 лв.
До момента има образувани 10 досъдебни производства за подадени фалшиви заявления за гласуване в подвижни секции, като 8 от тях са за престъпления, извършени в община Баните и две за община Борино. Има и преписки срещу длъжностни лица от двете общини с мнение за образуване на досъдебни производства.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button