Темида

С 2 000 лева глобили пенсионер, качил стопаджийка в колата си

Глоба от 2 000 лева получил пенсионер от златоградското село Старцево, качил стопаджийка с чували с картофи до Неделино. Куриозната солена санкция е наложена от ДАИ Смолян след извършена спецакция на пътя Старцево – Неделино от местните полицаи. След обжалване на постановлението Златоградският районен съд го отмени поради липса на административно нарушение.

На 8 декември м.г. 74-годишният Сами Кюлевчиев тръгнал от родното си село към Неделино по работа. Видял 55-годишната Катя Миланова да чака автобус на излизане от Старцево. Тя помахала с ръка и мъжът решил да я качи. Същият ден жената била в селото да проси картофи. Имала със себе си няколко чувала. Пенсионерът спрял, натоварил картофите и двамата тръгнали с колата. Било петък и Кюлевчиев не искал да й вземе пари, защото бил хаирен ден. Жената обаче настоявала да го почерпи с кафе. В същото време срещу Кюлевчиев е подаден сигнал и неделинските полицаи спретнали спецоперация за нелегален превоз на пътници. Преди да стигнат до града колата била спряна. Униформените изкарали жената навън и я попитали дали ще плати за превоза и тя отговорила положително. Вече в Неделино втора група униформени ги очаквали и там сгащили шофьора, когато Катя Миланова му подхвърлила няколко монети, за да се почерпи с кафе.

На 7 март т. г. срещу Сами Кюлевчиев е издадено наказателно постановление, с което му е наложена глоба от 2 000 лева за нарушение на Закона за автомобилните превози.
„Качих жената на изхода на Старцево. Беше идвала в селото да проси картофи. Натоварих й чувалите и преди Неделино ме спира патрулката. Двама полицаи я свалят. Уж й поискаха паспорта, но аз бях в колата. После тя се качи и в Неделино ме чакаха трима – един цивилен полицай и двама униформени. Даде ми 1, 20 да се почерпя кафе за душата на баща й. Аз не й исках парите. Този цивилният дал докладна до ДАИ и след 20 дни получавам акта. Много са тези пари. Аз съм пенсионер, от къде да ги взема. С никакъв таксиметров превоз не се занимавам. Аз съм болен човек, с ТЕЛК-ово решение, имам стенд, диабет. Когато ми съставиха акта се поболях повече, лежах и една седмица в болница. Разболяха ме“, оплака се Сами Кюлевчиев. Мъжът се закани, че за причинените му страдания ще си търси правата в съда.

В показанията си пред съда Катя Миланова разказва, че и на други хора, които са я возили им давала стотинки. Жената не може да чете и пише, но подписала това, което й дали полицаите. Тя заявява още, че преди делото полицаи отишли и ѝ казали, какво да казва по време на съдебното заседание, става ясно от решението на съда.
Според председателят на Златоградския районен съд Динко Хаджиев, това административно нарушение трудно би било осъществено по непредпазливост. От показанията на свидетелката става ясно, че той не е искал пари, а е качил пътника, защото е било петъчен ден, в който според него е следвало да се върши добрина.
„Дори да се беше доказало и извършено административно нарушение, то с оглед ниската стойност на платената парична сума евентуално, липсата на доказателства за други такива нарушения, се налага изводът за маловажност“, пише още в мотивите на съда.

„Това решение, което председателят на съда е постановил, е единственото възможно, което може да бъде постановено. То е обективно и справедливо. Г-н Хаджиев е подходил на база събраните доказателства. Факт е, че преди да бъде извършена проверка в Неделино същият автомобил е бил спиран в района на връх „Св. Неделя“. Воден е разговор с шофьора и жената. Шокиращото е и друго, че разпитаният по делото полицейски служител заявява, че е получен сигнал за осъществяване на нерегламентиран таксиметров превоз. Същите вместо да предотвратят това нарушение при първото спиране на колата, те са ги пуснали, което дава основание за съмнение, относно обективността на свидетелските показания. Тогава, когато един съдебен състав е обективен и базира своите решения на убедителните и безспорни доказателства, постановява такива решения, които са справедливи и чрез тях се постигат целите на закона – генералната и индивидуална превенция“, коментира защитникът на Сами Кюлевчиев адв. Филип Топов.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close