Advertisement
ЗдравеНОВИНИ

РЗИ с безплатни изследвания в Деня за съпричастност със засегнатите от СПИН

С безплатни изследвания, РЗИ – Смолян, отбелязва Денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Всяка трета неделя на месец май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/ СПИН. Тази година инициативите ще преминат под мотото „ХИВ – помним, действаме, продължаваме“. Целта е да се насочи общественото внимание отново към проблема СПИН, да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално преносими инфекции, да се мотивират хората за отговорно поведение към собственото си здраве и съпричастност и грижа към хората, живеещи с вируса.

РЗИ – Смолян, ще отбележи деня, като даде възможност в дните от 11 до 20 май на всеки желаещ да направи безплатно и анонимно бърз тест за ХИВ, Хепатит В и С и Сифилис в лабораторията на инспекцията.

Към момента, България остава страна с ниско разпространение на ХИВ – честотата на новорегистрираните случаи с инфекция на 100 хил. души население за България е 2,9 през 2020 г., а средният показател за страните от ЕС е 3,3. Проучване за „Нагласи на българите спрямо темата за ХИВ“ проведено от Изследователски център „Тренд“ (2018 г.) показва, ниска запознатост на населението с характеристиките на ХИВ/СПИН, което налага засилване на информационните кампании за болестта.

Един от ключовите въпроси в изследването е свързан със стереотипите  и реалните възможности за заразяване с ХИВ:

– 91% от хората знаят, че с ХИВ може да се заразиш чрез сексуален контакт;

– 8% вярват, че може да се заразиш чрез докосване или ръкостискане;

– 35% смятат, че човек може да се зарази чрез целувка, а 25% от не измити прибори в кафене или ресторант;

– 92% знаят, че преливането на заразена кръв е начин на предаване на инфекцията.

– 24% отговарят, че човек може да се зарази при разговор с ХИВ-позитивен чрез кихане или кашляне, а 21% са на мнение, че може да се заразим чрез ползване на обща тоалетна.

В проучването са тествани редица ситуации, които показват и вид обществена нетолерантност по отношение на хората живеещи с вируса на ХИВ, а да живееш с ХИВ вече не е смъртна присъда. Страшни са стигмата и неразбирането. Истината е че, ХИВ не може да се предава чрез кихане и кашляне, ръкостискане, целувка, ползване на общи прибори, дрехи, спане в едно легло, работа заедно т.е. при нормално битово и социално общуване.

Ранното откриване на заболяването дава възможност за започване на навременна, безплатна, осигурена от МЗ атниретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, независимо от здравноосигурителният им статус. Прилагането на терапията удължава живота и подобрява качеството на живот на пациентите, дава им възможност да не заразяват партньорите си и да имат здрави деца.

РЗИ ви призовава да се възползвате от възможността да определите своя  ХИВ статус.

Нели Гергьовска

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!