Advertisement
НОВИНИ

Рядък бял сръндак засякоха фотокапаните на ЮЦДП в Западните Родопи

Сръндак-албинос живее в горите на едно от ловните стопанства на ЮЦДП-Смолян в района на Западни Родопи. Животното е засечено от фотокапаните, поставени от служителите на Южноцентралното държавно предприятие. Често през последните 2 месеца белият сръндак е излизал около местата, където дивечовъдите подхранват животните през зимата. Снежнобелият сръндак е на видима възраст между 5 и 7 години.

Това е много рядко явление и вероятно е в следствие на близкородствено кръстосване, поради което са настъпили генетични промени във външния вид. Докато при други животни близко родствените връзки са по-редки, то при сърните явлението е изключително често поради начина им на живот, защото сърната има много малка площ, която обитава и не е склонна да извършва дълги миграции“, обясни директорът на ЮЦДП инж. Здравко Бакалов.

По-скрития начин на живот на сръндаците, е позволил на албиноса да оцелее толкова време сред природата.

В месеците с много сняг сръндакът има добро прикритие от хищниците, но през пролетта фигурата му се очертава от далече.

Опазването на дивеча и подхранването му в студени зимни условия е от първостепенно значение за Държавните ловни стопанства на ЮЦДП – Смолян. През зимата естествената храна е твърде оскъдна, или ако има естествена храна, то снежната покривка я прави недостъпна. За това с появата на първите сериозни снегове и спада в температурите, в ловните стопанства се осъществява ежедневно зареждане на хранителните комплекси. Дивечът се подхранва предимно с концентриран фураж (царевица, ечемик и гранулиран фураж), груб фураж (сено и люцерна) и сочен фураж (земна ябълка, картофи, цвекло, ябълки). Набляга се и на поддържането на т.нар. солища, които осигуряват необходимите минерални вещества за метаболизма на дивеча.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!