ИНТЕРВЮ

Румен Пехливанов: Нямам един лев нов дълг през двата мандата, всичко е наследено

Интервю с кмета на Рудозем Румен Пехливанов

Г-н Пехливанов, в навечерието на празника на общината сме, стана ли Рудозем през последната една година по-добро място за живеене?
Искрено се надявам, че е така. Оценката ще я дадат жителите на общината и гостите. Ние с колегите от администрацията и солидната подкрепа на Общинския съвет се стараем да раздвижваме общината. Направиха се чисто организационни неща, които дават по-добър облик. И по отношение на сметосъбирането, и предприетите действия, и по отношение въвеждане системата за разделно сметосъбиране. От началото на този месец предоставяме допълнителна услуга на жителите на община Рудозем. Удължихме работното време на тези критични звена от администрацията, където хората имат ежедневна работа. От 8 сутрин до 17.30 вечер без прекъсване хората могат да бъдат обслужени в отдел „Местни данъци и такси“, деловодството и ГРАО – там, където са най-големият обем услуги за населението. Подготвихме и доста нови неща. На първо място внесохме три проекта по Програмата за развитие на селските райони, като очакваме сключване на договори, с които ще успеем да решим много от инфраструктурните проблеми в населените места. Ако всичко е наред и бъдем финансирани, ще успеем да рехабилитираме и реконструираме 100% от общинските пътища. Очакваме финансиране и за гимназията в Рудозем, където предстои да се направи цялостен вътрешен ремонт в двете сгради – подмяна на подови настилки, окачени тавани, осветление, асансьори, видеонаблюдение и др. Ще бъдат оформени и до двете сгради комплекси със спортни игрища. Следващото, което очакваме като развитие в близките дни, е ремонт на тротоарите в централната част, като очакваме АПИ да пусне и тръжната процедура за обходния път, а в същото време да отремонтира сегашния главен път, който минава през центъра на града. Паралелно с това бяхме одобрени за финансиране от МС. Със средстватва ще направим ремонт и рехабилитация на централния площад и около площадното пространство. Така че центърът на града ще придобие още по-добър вид. Много залагаме на това за привличане на по-голям туристопоток, нещо, за което доста помага и местният бизнес. В същото време и болницата за рехабилитация се развива много добре – от тази година имат второ ниво.

Градът е на път да се превърне в следващия балнеоложки център в Родопите, ако резултатите от сондажите са благоприятни. На този етап какво показват изследванията за дебита и химическия състав на водата?
Резултатите са благоприятни. Химическите анализи на водата са страхотни и буквално в следващите дни ще започнем процедура в Басейнова дирекция в Пловдив по издаване на разрешително за изграждане на водовземно съоръжение. До този момент правихме проучвателен сондаж, като за проучването режимът бе само уведомителен. Сега обаче трябва да извървим всички процедури, за да получим разрешителните, за да направим следващата стъпка. Тя ще е свързана отново с търсене на финансиране, но аз съм оптимист. Изследванията и изпитанията доказват, че имаме чудесна минерална вода, която става за балнеология, за лечение и консумация. Дебитът е около 4 л/сек., но ако искаме да развиваме сериозно общината, освен да експлоатираме този сондаж, ще трябва да направим още няколко такива. От тук насетне е въпрос на солидна работа и доста целенасочена от наша страна кампания за популяризиране на всичко това. Законово процедурите приключват за около шест месеца. Стойността на целия проект ще надхвърли малко над 2 млн. лева, заедно с още един сондаж. Тези средства могат да бъдат осигурени по няколко различни начина. Надяваме се, че ще намерим най-благоприятния за общината и няма да ни се наложи да вземаме кредит.

Отрази ли се на Рудозем пътната връзка със Смилян, в която АПИ вложи много средства?
При всички случаи се отрази. Обменът между двете общини Смолян и Рудозем винаги е бил на добро ниво – и като търговия, и като движение на хора, заетост. Сега и търговците в района на Смилян и в Рудозем са доволни, защото хората от Коритото идват при нас, рудоземчани ходят в Смилян. Още повече, че това се превърна в най-бързата пътна връзка между Рудозем и Смолян. Аз самият я използвам, когато трябва да пътувам до областния център. При всички случаи всеки път, всяка врата, която се отваря, е добре дошла. Категорично съм на мнението да се изграждат пътища. Въпросът е да се преценява икономическата целесъобразност и те да бъдат подреждани по приоритети. Аз лично в момента виждам в момента ползите от този път и колко много хора от Смилян идват да работят в Рудозем. Някои от местните фирми пуснаха автобуси, за да превозват работниците си. Надявам се, че отварянето на ГКПП Елидже ще донесе още по-голям икономически подем.

В момента най-големият в страната хидроенергиен обект е язовир „Пловдивци“. На какъв етап е строителството и кога очаквате да пиете вода от там?
Язовирът е построен, финализира се документално. На 21 август ще има комисия, в която и общината участва. Надявам се всичко да бъде прието, което да даде възможност да се започне пробното пълнене, за да използваме есенните дъждове и снеготопенето. След като е построен язовирът, останалото са реално подробности. Има да се направи един горски обходен път, да се направят някои довършителни дейности, но в общи линии съоръжението е построено и процедурите вървят напред. Така че очакваме да пием вода от язовир „Пловдивци“ от следващата година. Има обаче друг въпрос – вода в язовира ще има, магистралният тръбопровод е готов до Мадан, но ние нямаме връзките от него до населените места, през които минава – Пловдивци, Елховец, Бърчево, Войково, Рудозем. Поискали сме от МРРБ пари за проектиране, но все още нямаме отговор. Паралелно с това ще трябва да се осигури финансиране и за строителството на тези байпаси. Не са много като стойност и като метраж. Могат да бъдат изпълнени в рамките на четири-пет месеца.

Ще посрещнете ли празника като една от най-задлъжнелите общини в страната?
За съжаление трябва да кажа, че празника тази година го посрещаме изцяло със спонсорства и дарения, за което благодаря на всички. Проблемът на община Рудозем не е от вчера. Датира още от 2008-2009 г., когато са натрупани тези задължения. Правим каквото ни е по силите. Ще ви дам само един пример – по две от съдебно-изпълнителните производства лихвите, които са натрупани, са в размер на близо 600 000 лв. Колко трябва да са собствените приходи на общината, за да успяваме да плащаме само лихвите. А всичките собствени приходи на общината са 600 000 лв. Тук е нашият апел към Министерството на финансите. Ние сме в процедура, ако ОбС даде съгласие, ще поискаме безлихвен заем от тях в рамките на 5 млн. лв. Ако Министерството на финансите погледне с добро око, община Рудозем има възможност вместо да трупа лихви, които не може да покрива, да влезе в ритъм и да се изплащат само главници към МФ. Пред мен стои въпросът как да намалявам задълженията, а не да се оправдавам с тях. Трудно е, тежко е, има сериозна опасност в местни дейности да не можем да плащаме заплати. За съжаление е такава ситуацията и мисля, че в Министерството на финансите има разумни хора, които ще погледнат професионално на ситуацията и община Рудозем ще има възможност да излезе от всичко това. Още повече, откакто съм кмет, съм доказал, че нови дългове не натрупвам. Нямам един лев нов дълг през двата мандата, всичко е наследено.

С какво ще зарадвате жителите за празника?
Аз си мисля, че добрата музикална програма и най-вече това, че ще успеем да се съберем с хора, с които се виждаме веднъж годишно, е най-ценното. Очакваме официалните гости да са над сто души. Много наши съграждани, работещи в чужбина, се върнаха, за да може заедно да отбележим празника. Всички хотели са пълни за цялата седмица. Традиционно в двата дни минават около 20 000 човека. Така че ще бъдем оптимистично настроени и дано да се получи.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close