НОВИНИОБЩЕСТВО

Рудозем с ограничения в потреблението на електричество

В Рудозем налагат ограничителни мерки за уличното осветление и разходите за електрическа енергия в общинските сгради заради високи сметки за ток. Причината е, че платените сметки за ноември м. г. година са над три пъти по-високи, спрямо тези за предходната година, каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов. Той поясни, че мерките няма да засегнат единствено детските градини, тъй като са длъжни да имат адекватно поведение спрямо децата. Така, с цел икономия на електроенергия и с оглед на защитата на обществения интерес, се намалява продължителността на светене на уличното осветление – то ще се изключва с 30 минути по-рано през вечерта, а сутрин ще се включва с 30 минути по-късно.

По думите на Пехливанов, положението е катастрофално и големият проблем е, че не може да си позволят по никакъв начин да не се плащат тока. „Все още не е приет Закона за бюджета и работим с 1/12 от предходния бюджет и сме в невъзможност да си плащаме тока. Средната борсова цена за декември е още по-висока  и сега очакваме новата сметка. Ще трябва да се вземат адекватни мерки по отношение на това какво се харчи, защото няма да ни достигат средствата. Разходите се покриват от местни данъци и обща изравнителна субсидия. Няма приет бюджет и не знаем дали ще има изравнителна субсидия. Приходоизточник са и местните данъци, но при положение, че размерът им се запазва, няма как да ги покриваме и трябва да се поберем във възможен лимит. Тази зима ще изключително тека за всички общини“, коментира Пехливанов.

Той допълни, че има компенсация, но тя не е достатъчна. „Нямаме информация какви компенсаторни мерки ще има, а ние искаме да има компенсаторни механизми. Иначе ще се окаже, че в края на пролетта ще сме похарчили за енергия и отопление толкова, колкото за цялата минала година. При нас някои от детските градини се отопляват на течни горива, както и на газ“, посочи Пехливанов. Той отбеляза, че цената на газа също се е променила драстично. „Общите ни разходи, като включим газ, ел. енергия, както и поскъпването на хранителните продукти, необходими за детските градини, са скочили с над 50 %. А само разходите за ел. енергия и отопление са нараснали до три пъти“, подчерта кметът на Рудозем.

Нели Гергьовска

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close