Advertisement
МНЕНИЯ

Рожен се превърна във вдъхновение и обединителен символ на цялото българско общество

В икономически план приоритет на нашата община (Смолян – бел. ред.) е развитието на туризма във всичките му проявления – селски , алтернативен, балнео, културен, религиозен, еко, винен, атракционен и т. н. то е необходимо да се отчетат приоритетите и да се действа според изготвената концепция за икономическо развитие на нашия преди всичко беден край!

Рожен и местността не възхищават толкова с природните си дадености, защото не съм чул някой до сега да идва специално и само заради гледката на Роженските поляни. Нещо повече! Като смолянчанин често се разхождам из планината и никога не съм срещал групи от туристи прекосяващи роженските ливади.

Не попада в защитена зона, там не съществува и изключително благоприятната за човешкия организъм отрицателна йонизация, с която могат да се похвалят презастроените Смолянски езера. Следователно,
Рожен няма стойност на изключителна природна забележителност и това се установява с един прост анализ! Но от друга страна той представлява изключителна възможност най-вече за развитие на фестивалния туризъм. За това допринасят преди всичко историческите му особености! Затова Рожен е повече място на духа, отколкото на обикновения еко туризъм и това е една изключителна гордост за нас родопчани.

Нещо повече! Рожен се превърна във вдъхновение и обединителен символ на цялото българско общество, в поанта и същностен завършек на израза „Съединението прави силата“!!! Трогателни са историите за историческата същност на това място. Трогателни история има и в собствения ми род. За достойнствата на мъжете в рода ми няма да споменавам, те са обект на изследване в труда на Н. Примовски „Хаджичоневия род“, но за случая трогателна е историята на произхождащата от него Рада Хаджичонева, която с цената на живота си е пренасяла тайно оръжие през роженската граница за комитите в Чепеларе! Тези хора са имали една единствена мечта – на това място да се вее български флаг!

А ние днес от низостта на собствените си заслуги спорим дали на това място трябва да се вее флаг, без срам си позволяваме да коментираме дали изобщо трябва да се празнува духовното достолепие на това място!?!? И същевременно противниците на българския дух, антибългарски настроените продажни кръгове на обществото ликуват и празнуват! Или може би някой се съмнява, че такива кръгове съществуват!?

Трябва да се стремим да развием достолепието и значимостта на това място, разпространявайки българската му същност и принадлежност, без да отдаваме никакво значение на политическата конюнктура! Политизирането на всеки въпрос засягащ традициите ни е най-грешния път принизява същността на тази духовно географска точка! Много места се стремят да придобият тази широка популярност и привлекат колкото може повече финанси чрез търговия и туристи в региона си, но някой се опитва да ни убеди, че разпространението на духовните идеали, на културата ни, фолклора и традициите ни е порок и недостатък!?

По-добре ли беше във времената, когато събор не съществуваше, традициите и културата бяха в забвение? И щом на някой не му харесва начина на организацията в момента, нека пък да положи усилия и смелост и да предложи друг по целесъобразен начин за тази сложна логистика! Има една латинска сентенция в правото: „Dura lex, sed lex“ – „Лош закон но закон“. Перифразирайки сентенцията стигаме до извода – Лош събор, но събор!

Иначе рискуваме да загубим и малкото, което сме постигнали след приобщаването ни към България! В противен случай, ако наш обществен приоритет НЕ Е опазване на единството, развитието на духовността, културата, на туризма във всичките му форми, повишаване на националното самочувствие, то изберете лидери, които ви обещават икономически и културен упадък, и защита на чужди национални интереси!

Ангел Манджуков

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!