Местна властНА ФОКУС

„Рожен експрес“ даде на съд промяната на разписанието на автобусите за село Момчиловци

Комисията по транспорта на Община Смолян била назначена само на хартия

Транспортната фирма „Рожен експрес“ заведе дело срещу решението на Общинския съвет в Смолян, с което бе утвърдена промяна в транспортната схема между кв. Устово и село Момчиловци. Промяната бе приета на заседание на ОбС на 25 юни 2020 г. След остри и продължителни дебати съветниците не приеха предложението на кмета Николай Мелемов да бъдат редуцирани драстично автобусните по линията Устово-Бостина-Соколовци-Момчиловци.

„Между предложението, направено от кмета, към което е приложена и справка за пътникопотока, и това, което е приел Общинският съвет, има драстично разминаване, както в броя на курсовете, така и в началния час на тръгване, което по закон е недопустимо“, коментира адв. Богдана Печилкова – процесуален представител на „Рожен експрес“. Адв. Печилкова посочи, че решението на ОбС страда от много пороци. „Линията не може да бъде елиминирана, но трябва да се направи така, че да отговаря на изискванията. Така приетото разписание е невъзможно да бъде изпълнявано от един автобус, както е записано в решението“, добави още процесуалният представител. Според адв. Богдана Печилкова няма данни комисията по транспорта, назначена от кмета Мелемов, да е работила по предложението за промяна. „Излиза така, че тази комисия е била назначена само на лист хартия, без да има изготвено черно на бяло някакво предложение до кмета“, каза още адв. Печилкова.

Първото съдебно заседание по делото е отложено за следващата седмица. Съдът е указал на Общинския съвет да представи заверени копия от предложенията, проектите или други подобни, с които е сезирана комисията по чл.8, ал.1, 2 и 4 от Наредба № 2/15.03.2005г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми, назначена със Заповед № РД-0019/11.01.2019 г. на кмета на Община Смолян, ако са налице такива.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close