Вяра и традицииНОВИНИ

„Родопски хайдути“ искат смолянска епархия от патриарх Неофит

Сдружение „Родопски хайдути“ поискаха от патриарх Неофит да се обособи смолянска епархия, съобщи председателят на организацията Манол Ружинов. Предложението на „хайдутите“ е новата митрополия да е с обхват по поречието на река Арда, областите Смолян и Кърджали.

„Родопите са давали и дават висши духовници, ръководили авторитетно църквата. Това са Екзарх Стефан, митрополит Дометиан и сегашния Видински митрополит Данаил. В ново време, след промените на политическия строй, Вие решихте и създадохте две нови митрополии, а именно Плевенска и Силистренска“, пишат от сдружението в молбата до патриарх Неофит. „Родопски хайдути“ посочват положителната роля, която изигра преди години епископ Антоний – служил няколко години в Смолян. „Той участваше във всички свещени мероприятия и засили църковния живот в града и района, но след избирането му за Западно- и Средноевропейския митрополит, Смолянският край остана без владика. Колкото и да е съпричастен с нуждите на християните, Пловдивският митрополит Николай не може да е често сред нас. Пловдивската епархия е голяма и е трудно да се обслужват и посещават пет области“, аргументират се от „Родопски хайдути“, които са убедени, че християните в Родопите имат нужда от висш духовник, който да сплоти и засили вярата в сърцата на миряните по този край.

„В областните центрове Смолян и Кърджали има мюфтийства, които се грижат за българите мюсюлмани. В Смолян се помещава така нареченият „Християнски център“ на протестантската църква, чиито представители са много дейни. Тук също има храм на „Адвентистката църква“. Според нас, християните имат нужда от висш духовник, който да сплоти и засили вярата в сърцата на миряните по този край“, пишат от сдружението.
Хайдутите отбелязват още, че и свещениците в Родопите са недостатъчно на брой. „Един свещеник се грижи за три, четири или повече църкви в различни селища. Убедени сме, че един владика с постоянно присъствие в Родопите ще може да привлече млади момчета, за да се подготвят за духовници“, допълват „Родопските хайдути“ в писмото до патриарх Неофит, като посочват, че този въпрос е бил поставян преди повече от 25 години пред Светия Синод като се е стигнало и до среща с тогавашния патриарх Максим.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close