Advertisement
НОВИНИМЕСТНА ВЛАСТ

Рискът от провал на проекта за обновяване на Планетариума в Смолян е все по-реален

Има необяснимо забавяне на проекта за обновяване на Планетариума в Смолян. Той стартира преди повече от две години – на 30.12.2020 г. и трябва да приключи след няколко месеца – на 30.06.2023 г. Информацията за хода на изпълнението му няма, а Община Смолян напълно е пренебрегнала задълженията си за публичност на проекта.

Какво се крие зад мълчанието на кметската управа и способна ли е за няколко месеца да сътвори чудо и безпокойството от провала на проекта да се окаже неоснователно.

Амбицията ни е през септември обновеният планетариум да заработи след мащабния ремонт, каза през февруари пред журналисти зам.-кметът на Смолян Марин Захариев. Според него строително-монтажните работи са готови на 80-90%. Наложило се е да бъдат направени промени по проекта за покрива, дограмата, направено било допълнително възлагане, но „нещата са почти напълно изчистени“, заяви с оптимизъм зам.-кметът. Той обаче не обясни защо проектът е драстично орязан, само вметна, че има „промени в оборудването и звездната зала, втория посетителски център, заседателната зала“.

„До началото на март се подават оферти и се надяваме до април да има договор.“ – заяви Захариев. Обществената поръчка, за която споменава зам.-кметът, бе обявена на 3 февруари т. г. Тя е за доставка и монтаж на полусферичен купол (куполен екран), хардуер за дигитална проекторна система, софтуер за управление на планетариум, аудио съраунд система и система за осветление. Срокът за подаване на оферти бе до 8 март. А прогнозната стойност – 1 775 975 лева без ДДС.

Интерес са проявили три фирми – българската „Контракс“ АД, един от водещите търговци на компютърно и дигитално оборудване, румънската GBC EXIM, лидер в технологичните решения в северната ни съседка, и една малка фирма – „ПСП-СТЕЗА“ ЕООД, появила се наскоро. Дружеството е регистрирано на 20 февруари (две седмици след обявяване на поръчката). Собственик и управител на фирмата е Стефан Захариев, седалището й е в гр. София, ж.к. Люлин 3, бл. 318, вх. Б, ет. 4, ап. 31, а капиталът й е 500 лева.

Защо новосъздадено дружество с минимален капитал без опит и капацитет е кандидат да изпълнява поръчка за над 2 млн. лева с ДДС и с каква цел го прави са основателни въпроси. Отварянето на ценовите оферти тепърва предстои и едва ли до април ще има договор, както смята зам.-кметът Захариев.

Далеч по-обезпокоителен е фактът, който зам.-кметът мимоходом споменава. А той е, че проектът е осакатен и Планетариумът губи голяма част от оборудването.

На пресконференцията на първата копка за начало на строителните дейности на 7 октомври 2021 г. ръководителят на проекта инж. Йордан Щонов обяви, че освен доставка и монтаж на цифрова система за планетариум и куполен екран (обект на тази поръчка), ще бъдат доставени и монтирани 120 стола с регулируеми седалки, нов телескоп за обсерваторията, два броя интерактивни екрани и 20 изложбени табла със стойки за фоайето, ще бъде изграден втори посетителски център с интерактивни устройства: Redshiftamp; Blueshift, полярно сияние, Constelation quiz, реалистичен макет на Луната, Solar system explorer, както и озвучителна система и 160 нови столове за киносалона.

Дали напълно са зачеркнати предвидените в проекта втори посетителски център с интерактивни устройства, новите столовете за звездната зала, столовете за киносалона, новият телескоп, кметът Мелемов дължи отговори на смолянчани.

Отговори, които, според мен, едва ли ще бъдат дадени. Практиката досега показва, че той отдавна е заровил главата си в пясъка по улиците на града, и на изнесените факти отвръща с обвинения в тенденциозност в странни разсъждения, наречени „право на отговор“.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. „Браво“ на управата и свързаните с тях фирми. Съсипаха Планетариума. Като не им стиска и не могат да го обновят заедно с нова и съвременна необходима за дейностите апаратура, защо го започнаха изобщо и защо не го възложиха на кадърни можещи хора? А къде са парите… реторичен въпрос, знаем къде са. Усвоени са, но незнайно за какво.
    Излагация, меко казано. Е, имам предложение… нали посъбраха пари от паркоматите за платено паркиране… да използват част от тях за този проект. А кога ще оправят дупките и кратерите по улиците? Или пак “няма пари“?????????????????????????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!