ЕКОЛОГИЯ

РИОСВ – Смолян с първа награда за информационно-образователна дейност

РИОСВ – Смолян спечели първо място в конкурса на Института по публична администрация (ИПИ) в оспорвана надпревара с министерства, общини и държавни структури за добри практики и иновации. Екоинспекцията бе отличена в категорията „Социална отговорност“ за предоставяне на информационно-образователна дейност, насочена към повишаване на общественото съзнание, образование и култура в сферата на околната среда.

Изпълнителният директор на ИПИ Павел Иванов връчи днес наградата на шефката на РИОСВ Смолян Екатерина Гаджева на официална церемония в София.

„Наградата е за целия екип на РИОСВ – Смолян. Благодаря им, че въпреки тежките и отговорни задачи по опазване на околната среда са отделили време, креативност и усилия за реализиране на практиката, с която кандидатстваме в конкурса. Един от нашите приоритети е намаляване на замърсяването с пластмаса. Това е и световен проблем. Работим усилено – осъществяваме контрол, налагаме санкции, но това не е достатъчно, ако нямаме подкрепата на обществото. А тя се вижда в многобройните ни инициативи. Убедена съм, че която и да е регионална структура на МОСВ да беше кандидатствала, щеше да спечели наградата, тъй като имаме обща цел и работим за нея“, заяви при връчване на наградата директорът на РИОСВ – Смолян Екатерина Гаджева.

От години една от основните задачи на еколозите в Смолян е информиране на населението с проблемите на околната среда. През 2018 г. с помощта на 14 училища от общините Смолян, Девин и Мадан са събрани над 1 тон пластмасови капачки, превозени в помощ на кампанията „Капачки за бъдеще“. Отчетени са и успехите в кампанията „Ден без найлонови торбички“, в която се включиха 40 търговски обекта в областта, а над 1 500 граждани от общините Смолян, Девин и Мадан пазаруваха без да използват найлонови торбички. Организиране на открити уроци, изнесени пунктове за приемане на отпадъци, информационно-образователни инициативи, са само част от успешното популяризиране на глобалната нужда от грижа за околната среда.

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close