Местна власт

Риболовците с протестно писмо заради езерата „Рибката“ и „Лагера“

Българската федерация по риболовни спортове (БФРС) излезе с протестно писмо срещу плануваното прехвърляне на държавата на две от Смолянските езера – „Рибката“ и „Лагера“.

Вчера кметът на Община Смолян Николай Мелемов поиска спешно да бъдат прехвърлени на държавата двете емблематични смолянски езера „Рибката“ и „Лагера“. Докладната записка е била внесена в края на работния ден като извънредна точка по време на заседание на комисията по териториално устройство на ОбС. Кметът настоява и за предварително изпълнение на решението, за да влезе в сила веднага.

Докладната записка вече е включена в дневния ред като точка 21 на заседанието на Общинския съвет в четвъртък (31.08)

„Ние риболовците – спортисти от Смолянска област с изненада разбрахме за внесената в Общинския съвет докладна. Това е направено със смехотворни мотиви“, пише в писмото, адресирано до председателя на ОбС Димитър Кръстанов. Документът е подписан от председателя на федерацията Георги Михайлов. Риболовците са убедени, че става въпрос за икономически интереси и въдичарите, децата и възрастните хора на града ще бъдат лишени от най-достъпното място за упражняване на любимото хоби. В писмото си до Димитър Кръстанов от БФРС настояват да не се допуска това.

„Двете езера са място за отдих не само на риболовците, но и на много смолянчани и гости на общината. Нееднократно сме го искали да стопанисваме „Лагера“, където да организираме състезания и игри за децата, за да не стоят толкова много на компютрите. Двата водоема са най-близките места, където може да се практикува риболов. Негодуваме, категорично сме против сме това да стане“, коментира зам.-председателят на Българската федерация по риболовни спортове Борис Бояджиев.

Против прехвърлянето на двете езера на държавата са и от Ловно-рибарско дружество „Сокол“. „Дълги години стопанисвахме „Лагера“ и зарибявахме ежегодно, но по времето още на Дора Янкова общината ни го отне с идеята да го дадат на концесия. Това е най-красивото място край Смолян, трябва да си го запазим“, каза Костадин Манджуков – председател на ЛРД „Сокол“.

Писмото на Българската федерация по риболовни спортове
Advertisement
Back to top button
Close