НОВИНИ

Рибарството в Гърция залязва

Стотици рибари в Гърция дават лодките си за рециклиране и връщат работните си лицензи. Уловът е намалял драстично. Според Европейската агенция по околна среда запасите от риба в Средиземно море са достигнали критично ниско ниво, а последиците за хората, живеещи на брега и препитаващи се от улов на риба, са фатални.

„Уловът е спаднал с 50% през последните години’’, казва 72-годишният Панайотис Пагонис. Според него това е последица от прекомерния риболов, липсата на регулация и замърсяването.

72-годишният Панайотис Пагонис (вляво) седи на палубата на риболовната си лодка „Катерина“ в Северна Гърция и недоволства от поредния слаб улов. „Всичко е отишло в ада“, казва той. Снимка: Reuters
Десет дни по-късно неговата лодка бива унищожена в център за скрап, а с нея са разбити цял живот спомени, защото Пагонис е в морето от дете. Снимка: Reuters

Европейският съюз и гръцкото правителство предлагат пари в брой на всеки рибар, който реши да се откаже от риболова по програма за защита на рибните запаси. Плащанията варират от 6000 до 260 000 евро в зависимост от размера на лодката, но за да получат пълната компенсация, рибарите трябва да предадат лодките си за скрап.

Снимка: Reuters

Притиснати от икономическата криза в страната, съсипала заплати и пенсии и оставила една пета от гърците без работа, много рибари решават да се откажат и да приемат паричната компенсация, която е доста изкушаваща.

Янис Лукакис е седнал пред разрушената си рибарска лодка в село Сарти. Той казва, че е предал лодката си за скраб, защото се чувства стар и уморен.
Той се радва, че ще почива, уморен от ставане в продължение на 30 години в 4 часа всяка сутрин. И не е сигурен какво ще направи след това. „Ще си помисля, ще видя, ще направя нещо, но каквото и да е то, ще е нещо, свързано с морето. Не мога да стоя далеч от морето“, казва той. Снимка: Reuters
Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close