НОВИНИ

Рибари на протест срещу изтребването на пъстървата в река Въча

Рибари излизат на протест срещу унищожаване на рибата в река Въча. Организира се от сдружението на пъстървовите риболовци от сдружение „Балканика”. „Не искаме още един „Цанков камък” на шията ни”, е мотото на недоволството. Протестът е насрочен за утре – 25 юли, от 8 до 9,30 часа пред сградата на МОСВ. Риболовците негодуват от източването на водата от язовир „Цанков камък”, в резултат на което рибата в реката умира поголовно, а на места речното корито е сухо като барут. „От НЕК се оправдават с някакви ремонтни дейности по язовира, но това едва ли може да бъде повод за изтребване на тонове балканска пъстърва. Още повече, че в същия участък под стената на язовира се провеждат републиканските първенства по риболов на пъстърва и мястото е зарибено с парите на въдичарите, както и със средства от Българската федерация по риболовни спортове”, посочват от Сдружение „Балканка”. Участъкът се използва за състезания и любителски риболов.

Инж. Куманов

„От около месец язовир „Цанков камък” се източва, но не непрекъснато, което води до пресушаване на река Въча. Последното спиране на водата бе на 15 юли”, обясни инж. Димитър Куманов, член на Управителния съвет на „Балканка”. От сдружението констатирали, че още след първото спиране на водата реката изцяло е пресъхнала, което довело до масов мор на рибите между водоемите „Цанков камък” и „Въча”. Последвало пускане на водата, а на 15 юли тя отново е спряна.

„Предупредихме Басейнова дирекция в Пловдив. Експертите са ходили на проверка, но все още не сме разбрали какво са констатирали. Държавата не прави нищо срещу НЕК. Съгласно Закона за водите водните количества, които са предвидени за оводняване на реката, се осигуряват приоритетно. А съгласно Закона за рибарство и аквакултури собственикът е задължен да премести рибата от язовира или да осигури зарибяване. А в реката е задължен да изпуска екологично водно количество, за да не измре всичко живо”, каза още инж. Куманов.

Пресъхналата река Въча

Според строителния специалист изграждането на язовир „Цанков камък” е най-голямата грешка на държавата. Куманов обясни, че този язовир тече като сито. Районът е карстов и въпреки, че е бетонирано коритото, водата си намира пролуки и излиза от всевъзможни места. Огромният проблем на водоема е карстовият район, откъдето се просмуква водата и когато от НЕК го запушат от едно място, тя се появява на друго.
„Има закони в тази държава, които НЕК не спазва, а отговорните институции в лицето на Басейнова дирекция не може да ги накара или не иска”, посочи още инж. Димитър Куманов. Протестът ще бъде насочен и срещу строителството на язовир Яденица. Очаква се във вторник да бъдат одобрени  скандалните доклади по ОВОС/ОСВ за проектирания водоем, който  според Сдуржение „Балканика“ напълно ще съсипе едноименната родопска река.

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close