Парламентарни избори '2021

Резултатите от вота на 4 април, или как се представиха партиите в 10-те общини на Смолянска област

Четири партии излъчват по един народен представител от Смолянска област, сочат окончателните резултати на ЦИК от изборите на 4 април, оповестени снощи. Това са Даниела Дариткова (ГЕРБ), Хайри Садъков (ДПС), Александър Вълчев („Има такъв народ“) и Александър Симов (БСП). В Парламента влиза и още един кандидат за депутат от Смолянско. Това е Борислав Сандов от „Демократична България“, избран от 25-и многомандатен избирателен район в София.

Партията на Борисов остава първа политическа сила в Смолян с 29,04% (15 571 гласа), но губи почти 6000 гласа в сравнение с 2017 г. и едното депутатско място. Досегашният народен представител д-р Красимир Събев остава извън Народното събрание, въпреки че събра най-много лични преференции измежду 135-те кандидати за депутатско място – 2 696. ГЕРБ изстиска докрай контролирания чрез държавната администрация вот в борбата за власт и оцеляване на гербаджийската номенклатура.

Листата на ГЕРБ, подредена по модела на тоталитарна партия, със заличаване на границите между Партията и Държавата, казваше на избирателите: „Ние сме властта, в нас са парите, ние назначаваме и уволняваме, ние даваме и отнемаме бизнес.“ Освен областния управител Недялко Славов, който и през втория си мандат не надскочи аплоато си на партиен активист и ръководител на общинска структура на ГЕРБ, в листата за народни представители бяха директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Екатерина Гаджева, началникът на Регионалното управление на образованието Мария Семерджиева, директорът на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Денислав Костов. И тримата – общински съветници от ГЕРБ в Общински съвет – Смолян. Затова лайтмотивът на кандидатите на ГЕРБ бе за едни милиони, раздавани от джипката, а не какви закони ще предлагат като народни представители, за да има повече доходи, работни места, свобода и справедливост за всички българи.

Тази страница е от протокола на секция № 18 в Седмо училище „Отец Паисий“ в Смолян. Коментарът за капацитета на управляващите да организират избори е излишен.

Не по-малък е сривът на БСП. Листата, водена от Александър Симов спечели едва 13,36% (7 165 гласа). В сравнение с 2017 г., когато водач бе Дора Янкова, БСП е загубила близо 10 000 избиратели (точно 9 359 – б. а.), или 57% от гласовете си. На този фон ДПС отбелязва успех, увеличавайки подкрепата си през 2017 г. с над 600 бюлетини, достигайки 11 056 гласа. Новата партия на Слави Трифонов „Има такъв народ“ се класира на третото място, спечелвайки 15,86% (8 504 гласа).

Петото място в областта печели „Демократична България“ с 2147 гласа (4.00%), шестото – партията на Цветанов „Републиканци за България“ с 2030 гласа (3,79%), а седмото – „Изправи се!Мутри вън!“ с 1967 гласа (3,67%). Доскорошните партньори на Борисов в управлението – ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ и АТАКА имат твърде скромна подкрепа сред родопчани. ВМРО печели едва 1,51% (812 гласа), коалицията „ВОЛЯ и НФСБ“ 1,86 (997 гласа), а АТАКА по малко от половин процент с нейните 228 гласа.

Партията КОД на бившия министър на здравеопазването Петър Москов е получила само 76 бюлетини (0.14%), 112 са гласовете за АБВ, въпреки че в 43-ото Народно събрание дори имаше свой депутат от Смолян в лицето на Петър Кадиев. Най-малко гласове – едва по 10, имат партиите МИР и НАЦИЯ.

Д-р Събев е фаворитът сред кандидат-депутатите на ГЕРБ. В община Рудозем негови са 377 от всички 533 преференции.

С най-много преференции от всички 135 кандидати е д-р Красимир Събев от ГЕРБ-СДС, за когото своя глас са дали 2 696 души. ГЕРБ е партията, която най-активно е използвала преференциите, за да пренареди листата. Близо 60% от избирателите управляващата партия (9 105 души) са гласували с преференция. С получените персонални гласове д-р Събев измества областния управител Недялко Славов от второто място и става първият резервен депутат, ако Дариткова напусне НС по някаква причина. С най-малко преференции в листата – 258, е кандидатът на коалиционния партньор СДС Иван Кънев.

И коалицията „ВОЛЯ и НФСБ“ е използвала активно преференциалния вот, което е обяснимо предвид съревнованието, което имаше между двете партии. Третата партия, използвала най-много личните предпочитания, е „Републиканци за България“. При нея най-много гласове – 410, има третата в листата Милена Гайдарова.

Управляващата партия печели най-категорично в Доспат – 58,03% и Баните – 40,36%. Най-слаба е подкрепата за ГЕРБ в Борино (8,59%) и Мадан (13,53%). В община Борино партията на Борисов дори е победена от партията на Цветанов, и то с двоен резултат – (17,28%).

Втората политическа сила в областта ДПС се е представила най-силно в общините, които управлява – Борино (62,81%), Мадан (57,29%) и Рудозем (46,41%). В последната обаче се забелязва ерозия в доверието към партията на Доган. Най-малко гласове движението има в Златоград (3,00%), Доспат (6,56%) и Смолян (6,62%).

„Има такъв народ“ прави най-силния си резултат в Смолян (21,45%), където получава 3638 гласа. Силно е представянето на „сценаристите“ в Златоград (18,46%) и Чепеларе (17,26%), по-слабо е в Борино (4,09%) и Баните (9,06%).

БСП не започна добре кампанията си в Смолянско. През февруари пет от десетте общински организации на социалистическата партия в област Смолян отправиха отворено писмо до ръководството на БСП, в което изразиха силното си недоволство от натрапения им водач на листата в региона Александър Симов. Организациите на БСП в Борино, Баните, Девин, Рудозем и Чепеларе, от които е подписано писмото, обявиха, че са научили от медиите за това решение на Националния съвет и намекнаха за задкулисни уговорки. В края на кампанията дори вторият в листата Емил Хумчев отправи остра критика към Симов за това, че прокарва разделителна линия в БСП (вж. посветените на този скандал текстове в otzvuk.bg).

Резултатите от преференциалния вот показват, че Хумчев е донесъл най-много гласове за БСП. В община Златоград, където той е лидер на социалистите, е най-доброто представяне на БСП – 1130 бюлетини (22,90%). Хумчев е кандидатът с най-много лични преференции – 1186. Срещу 671 за Симов. В съседната на Златоград община Неделино БСП постига най-доброто си представяне от дълго време насам – 19,52%. На обратния полюс за БСП са общините Борино (3,94%) и Доспат (8,33%).

Борислав Сандов става петият кандидат-депутат от Смолян, който влиза в НС. Той е избран в 25-и МИР в София

Петата политическа сила в областта – „Демократична България“ печели половината си гласове в община Смолян – 1153, или 6,80%. В град Смолян т. нар. градска десница взема 8% от гласовете, в община Чепеларе – 5,47%, а в Неделино – 5,21%. В родния град на водача на листата Борислав Сандов – Мадан, подкрепата за „Демократична България“ е 2,42%, а в Борино – 0,66%.

Въпреки сериозната заявка на лидера на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов и неговия заместник Павел Вълнев, партията претърпя фиаско на тези избори. Вълнев, който е един от най-богатите българи в САЩ, е родом от Доспат, но партията му взе едва 448 гласа (10,28%) там. По-добър резултат „републиканците“ направиха в съседната община Борино с помощта на бившия кмет Джамал Асанов, където имат 17,28%. Очаквано добро бе представянето на партията в Девин, където подкрепа за „Републиканци за България“ заяви и бившият кмет от ГЕРБ Красимир Даскалов. Подкрепената от него Милена Гайдарова има 410 преференции, повечето от които в община Девин.

Партията на протеста „Изправи се! Мутри вън!“ най-добре се е представила в община Баните, където има 6,08%, и в Смолян (5,70%), откъдето е водачът на листата Мирослав Фисински.

В неделя до урните отидоха 54 736 души, малко над 54% от 100 663 избиратели. Най-висока бе избирателната активност в общините, управлявани от ДПС – Мадан (62,06%), Борино (60,93%) и Рудозем (60,80%), а най-ниска – в Неделино (44,65%). Малко над 1% от хората (676) са гласували с „Не подкрепям никого“. Най-много недоволни от предложените кандидатски листи има в община Смолян – 344, или 2,03%, а най-малко в Доспат – едва 13 души.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close