Местни избори '2019

Развитието на туризма обсъдиха в Широка лъка кандидатите на „Новото време“

ПЛАТЕНО

Представители на местна коалиция „Новото време“ (Коалиция за развитие на община Смолян) се срещнаха в понеделник с жители на село Широка лъка в местното читалище. На отворена среща кандидатът за кмет на Смолян инж. Кирил Хаджихристев и водачът на листата за общински съветници Кирил Асенов обсъдиха тежките теми, засягащи региона.

„На първо четене, да поговорим лично за истините и лъжите, които ви биват говорени относно Перелик“, заяви Кирил Асенов. „Ние не искаме да направим едно неконтролирано строителство и да унищожим екосистемата на региона, допускайки грешки, подобни на тези в Пампорово. Искаме да се погрижим за изграждането на истински архитектурен код, с който местността да бъде разпознавана, но и да бъдат съхранени традициите, внедрявайки ги в модерните модели за развитие на една екоместност. Искаме да развием практика, която да привлича хора, не да ги гони.

На въпросите как, при туристически сезон в района едва стотина дни, при това с незапълнени помещения, ще се вдигне интересът към целогодишна заетост в Широка лъка, представителите на „Новото време“ отговориха: „Световна тенденция е селският туризъм да бъде все по-привлекателен, главно заради изживяването, което се търси. Съответно и цената, която туристът е склонен да си заплати, е значително по-висока. Това млякото ти да е прясно, издоено на сутринта, зеленчуците да ти бъдат от градината, пастърмата, която ти сервират, да бъде домашна – съвременният платежоспособен турист оценява особено много органичността, естественото изживяване в една местност и е готов да си плаща. Устройството на местността е такова, че при изграждането на писти в региона, които да обвързват селата с Перелик, това няма да бъде риск за областта от екосъобразна гледна точка, а напротив – ще я изпълни с живот.“

Водачът на листата на „Новото време“ Кирил Асенов посочи: „Поминъкът в региона е пряко обвързан и с дървообработката, поради което ние работим върху това да се изградят модернизирани условия за по-висококачествена преработка на дървен материал, съответно продукцията от областта да бъде по-висок клас и съответно значително по-печеливша за жителите. А вече сме изградили и нужните съоръжения, чрез които да гледаме едни от най-добрите овце в света в региона – над 7000 бременни женски и се увеличават. Всичко това е направено от нас с умисъл в полза на региона и по такъв начин, че никога да не попречи на запазването на природата.“

„Способни сме да работим като модерна държава за опазване на това, което ни е дадено като благословия. Перелик и всичко, до което би довело неговото развитие и истинското обединение на местните села в един естествен еко курорт – фестивален туризъм, селски, планински и ски, културен, пещерен, еко- и етнотуризъм – ще вдъхнат истински нов живот на местността и запазването на културата и традициите за поколения напред. Имаме огромния ангажимент да спасим един регион с всевъзможни дадености от сигурно заличаване“, заяви кандидатът за кмет на местната коалиция „Новото време“ с номер 74 инж. Кирил Хаджихристев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Advertisement
Back to top button
Close
Close