НА ФОКУСТемида

Разследват десетки шофьори, взели книжки с фалшиви медицински

Десетки шофьори от Смолянско са разследвани заради представяне на фалшиви медицински свидетелства в Сектор „Пътен контрол“. Към момента са образувани 24 досъдебни производства и 16 преписки, които касаят ползване на неистински удостоверения за здравословното състояние на водачи и кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, каза за „Отзвук“ районният прокурор на Смолян Татяна Найденова. В ползваните удостоверения са положени подписи и печати, които в действителност не са на лекарите, чиито имена са посочени. В тях е написано заключение, че лицето отговаря на изискванията за физическа годност за водачите на МПС от различни категории.

Случаите се разплетоха, след като полицията задържа през юли миналата година смолянчанина Еро Романов, за когото се смята, че е в основата на схемата за издаване на фалшивите медицински за шофьорски книжки. От дома на 62-годишния мъж бяха иззети печати и бланки за медицински удостоверения. Преди пет години Еро работил в болницата, но след като напуснал запазил печати на лекари. След установяване на първите случаи в Сектор „Пътна полиция“ започна проверка на всички медицински удостоверения от последни две години. Така са били открити 40-те фалшиви документа на кандидати за придобиване на правоспособност за управление, както и за преиздаване на шофьорски книжки за различни категории. По неофициална информация представените фалшиви медицински може да подминат цифрата 200.

С решение на Районният съд в Смолян двама от представилите неистинските медицински вече са наказани с глоби. Сред тях е и автомобилен инструктор от Мадан, който ред съда обяснил, че не искал да си губи времето в чакане пред лекарските кабинети и затова решил да си купи.

Срещу Еро Романов се води досъдебното производство, което все още не е приключило. Мъжът не е осъждан и заради това Районната прокуратура му е наложила мярка за неотклонение „подписка“.

Пред „Отзвук“ миналото лято 62-годишният смолянчанин не скри, че е пласирал документите. „Поддадох се, човек се лъже. Без стотинка съм, по едно бурканче мляко на ден ям. Вземал съм кой колкото е давал от сърце – да има за хляб и мляко”, каза Романов и разказа, че с този „бизнес“ се занимава от две-три години. Рядко е правил фалшиви медицински. До сега е дал, по думите му, 20-30 на приятели и познати. „Мъча се да помагам, но стана „мечешка“ услуга”, каза още Романов и добави: „Всичко съм признал пред дознателката. Нямах пари и за това го правех. Ако не бях уволнен, нямаше да правя такива работи. Бях принуден”.

Мъжът дълги години работил в смолянската болница и тогава помагал на познатите си, като ги вкарвал без да чакат много в лекарските кабинети, за да получат медицинското удостоверение. „От тогава си ме търсят. Някои дори си мислят, че още работя там”, допълни още той.

За издаването на неистински официални документи законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода до 3 години.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close