НОВИНИ

Разследван за източване на помощи за безработни е кандидат за съветник от ГЕРБ в Неделино

Испанските власти анулират трудовия стаж на 66 българи, работили във фирмата на Любомир Стефанов

Испански работодател, с чиято помощ са източени 241 000 лева от държавния бюджет, е кандидат за общински съветник от ГЕРБ в Неделино. Любомир Стефанов е шести в листата на партията. Срещу него се води досъдебно производство за измама с помощи за безработни в големи размери. А властите в Испания и България вече затягат примката около незаконната му дейност.

От Регионалната инспекция по труда в Бургос, Кралство Испания са изпратили писмо, че се пристъпва към анулиране на целия трудов стаж от системата за социално осигуряване на 66 работника, трудили се в „Servicios Аgricolas Lyubo“ SLU, поради симулиране на трудова дейност от страна на работодателя Любомир Стефанов.

В Испания предстои повдигане на обвинение срещу фирмата на Стефанов за неправомерно увеличаване на основната осигурителна заплата на работника по начин, който води до увеличаване на сумата за обезщетение, както и за симулиране на трудовия договор, с цел неправомерно получаване на обезщетение.

Информацията на „Отзвук“ бе потвърдена от директора на НОИ в Смолян Валентин Гаджев. Потърсен за коментар, Гаджев посочи, че испанските власти са установили, че изпълнението на каквито и да е дейности в тяхната държава не е било акредитирано, нито е предоставена документация, доказваща това. „А целта на тази симулация, според испанските власти, е да се получават обезщетения за безработица в България“, посочи Валентин Гаджев.

Част от работниците на Стефанов

Любомир Стефанов е собственик на регистрираното в Испания дружество „Servicios Аgricolas Lyubo“ SLU, което отглежда лозя и насаждения. Миналата година срещу него започна досъдебно производство за документна измама в големи размери и източване на помощи за безработица. Установено е, че 51 души от Неделино, трудили се по различно време за по няколко дни в испанския град Аранда де Дуеро, впоследствие били командировани от Стефанов в България, да работят на личните му имоти в село Войводиново и Неделино. След приключване на договора те подавали документи за плащане на обезщетение за безработни по Регламент 883/2004 година. Изплатената неправомерно сума от държавния бюджет надхвърля 240 хил. лева.  Впоследствие българските и испанските власти установяват, че още 15 работника на Стефанов са получавали помощи, но от други териториални поделения на НОИ – в Монтана, Враца, Кърджали, Сливен. Ако НОИ беше продължило да изплаща обезщетенията сумата щеше да подмине 1 млн. лв.

По непотвърдена информация в момента Любомир Стефанов се намира в Испания, където му е наложена забрана да напуска страната.

В Окръжна прокуратура Смолян е образувано и досъдебно производство, което е възложено на следствената служба. На този етап няма повдигнато обвинение.

Паралелно с това проверка на Главна дирекция „Национална полиция“ установява, че има разминаване в дните на пребиваване и много от работниците не са били в Испания през посоченото от тях време, а някои изобщо не са стъпвали там.

Испанската полиция е информирала Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към Министерството на вътрешните работи,  че във връзка с разследване спрямо фирма „Servicios Аgricolas Lyubo“ SLU, със седалище и адрес на управление в Бургос, регистрирана на българския гражданин Любомир Стефанов, Регионалната инспекция по труда в Бургос, е изготвила доклад. В него се посочва, че не е имало преместване на работниците от Испания в България.

Испанските власти считат, че село Войводиново не може да се приеме за работен център, поради това, че не са законно конституирани и за извършване на преместването не е информирана компетентната институция – органа по труда и социална дейност в България, което е констатирано и от българската Инспекцията по труда. В случая Любомиров не може да командирова работници в България да ограждат имоти, да почистват и поливат, защото това са негови лични имоти и не са собственост на фирмата. В писмото пише още, че изпълнението на каквито и да е дейности в Испания не е акредитирано, нито е предоставена някаква документация, доказваща това. Съгласно европейския Регламент 883/2004 година България има право да поиска реимбурсация от Испания, която да възстанови изплатените обезщетения за безработица.

През май т.г. безработните неделинци блокираха за 30 минути движението на пътя за Кърджали с искане да им бъдат отблокирани помощите

В писмото испанските власти благодарят на българските си колеги за доброто сътрудничество по случая.

Още миналата година от НОИ – Смолян, издадоха разпореждания за спиране на плащането на обезщетенията за безработица. Работниците на Стефанов ги обжалваха, но загубиха делата в Административния съд и Върховния административен.

На въпрос какви действия ще предприеме НОИ – Смолян, Валентин Гаджев отговори: „Предстои НОИ да излезе с разпореждане за всяко едно лице, с което да се прекрати плащането и те да възстановят получените неправомерно суми“.

Елена Павлова

 

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close