Местни избори '2019

Разпечатан кашон с бюлетини при отваряне на помещението в Община Смолян

Един от кашоните, в които се съхраняват бюлетините за изборите в Община Смолян, бе отворен. Това се видя тази сутрин при отключване на помещението от Общинската избирателна комисия (ОИК) в присъствието на медии. В стаята имаше и един празен кашон, но според зам.-председателя на ОИК Зоя Бенкова, той е служил за уплътняване на товара.

„Когато във вторник бяхме със сотаджиите, отворих най-горния кашон, просто, за да видя, тъй като в събота не съм бил при приемането на бюлетините в София, нито при запечатване на помещението. Просто погледнах дали вътре наистина има бюлетини и си го затворих и излязохме.“, бе обяснението на председателя на комисията Симеон Велинов.

Проверка в ОИК – Смолян

Проверка по сигнала за влизане в помещение на Общинската избирателна комисия – Смолян

Публикувахте от Вестник Отзвук в Петък, 25 октомври 2019 г.

Малко след 8,30 часа днес всички членове на ОИК се запътиха към помещението, за да го отворят. Полицаят, охраняващ бюлетините, поиска да се легитимират и да представят удостоверенията си за назначаване като членове на ОИК, включително и от председателя Велинов. Той обаче каза, че неговото е в къщи. Оказа се, че не само удостоверението на Симеон Велинов е в къщи, а и на други членове, поради което те бяха допуснати с лични карти и решение на ЦИК за назначаването им.

След отваряне на паянтовата врата камерите запечатаха картина на една разхвърляна стая, с множество празни кашони и пакети с хартия. Помещението бе отключено с ключ, който не се съхраняваше в запечатан плик. На отварянето присъстваха и вр.и.д. кмет Мариана Цекова, кандидатите за общински съветници от БСП Рабие Кьосева, Иван Гавазов и Димитър Кръстанов.

Симеон Велинов

Симеон Велинов покани вчера медиите да присъстват при отваряне на помещението и изнасяне на бюлетините, след като предходните дни бяха подадени сигнали до прокуратурата и ЦИК за евентуално извършено престъпление и нарушение. Прокуратурата разпореди две проверки по случая от 22 октомври, когато към 10,15 часа Велинов разпечата стаята, за да може служители на СОТ да проверят датчиците. „Поради подадените жалби и сигнали в предходните няколко дни възникнаха съмнения за някакви неправомерни действия и именно за да има публичност и прозрачност извиках всички медии да отразят събитието. Днес изкарахме бюлетините от запечатаното помещение и колегите по избирателни списъци ще ги разпределят по всяка една отделна секция“, обясни Велинов.

На въпрос на „Отзвук“ дали е имало физическа охрана на полицията при разпечатване на помещението на 22-ри октомври (вторник), председателят на ОИК заяви: „Не си спомням, беше тук някъде полицаят, но точно тогава не си спомням. Наистина не съм гледал къде се е позиционирал полицаят“. Попитан още дали охраняващият бюлетините полицай е поискал от него да се легитимира, председателят на ОИК отговори, че „не е правено такова искане“. Оказа се, че в запечатаното помещение не се съхраняват печатите и протоколите за приемане и предаване. Обяснението на Велинов е: „Те бяха тук. Колегите вчера са работили с тях и бяха в касата. В смисъл такъв – те бяха обобщени по много протоколи, които следваше да бъдат разпределени по секции. По принцип само бюлетините трябва да са в запечатаното помещение. Протоколите са били тук при комисията. Нямаме указания да са под специален надзор“.

Андрей Петев – член на ОИК от квотата на НФСБ, също не успя да си спомни къде е бил полицаят, когато Велинов е отворил във вторник помещението с бюлетините. „Казват, че при нас има охрана, а тя всъщност се движи по коридора. Ключът от помещението с бюлетините е в стаята, където е ОИК“, посочи Петев.

 

Покажи още
Back to top button
Close
Close