Политика

Радан Кънев в Смолян: Да счупим тази азиатска форма на управление!

Философията на управлението в България – данъците, европейски фондове, да отиват в едни ръце и оттам да се разпределят не е дясна, тя е комунистическа. Това заяви водачът на листата на „Демократична България“ Радан Кънев на среща с обществеността в Смолян вчера в залата на Планетариума.

Според Кънев най-лошото е усещането във всеки един от нас, че вътре в нашата държава, в нашите институции, няма сила да се преборим с корупцията.

„Ние трябва да дадем максимална подкрепа за силна европейска прокуратура, така че тя да започне реални разследвания и да бъде само началото на процеса на създаване на общия европейски правосъден механизъм, на европейското правосъдие. Защото при тази слабост на институциите, при това влияние в България на вече откраднатите пари, на тази политическа мафия, която вече се е ояла и е купила цели общини, да не говорим медии – телевизии, вестници, ние имаме нужда от помощта на европейските институции. Ние трябва да инвестираме своята сила, колкото и да е, за това европейските институции да бъдат по-силни, да могат пряко да помагат на всеки гражданин в България“ – смята кандидатът за евродепутат на „Демократична България“.

„България не е първата държава, която получава еврофондове. Много държави са влезли в ЕС и са започнали дори като учредители на Европейския съюз от състояние да бъдат много по-бедни от държавите от ядрото на Европа. Много държави са започнали развитието си към по-богато, по щастливо битие, от много по-тежки регионални неравенства от тези в България. Много пари и икономика събрани в центъра, а в периферията на държавата – обезлюдяване, слабо икономическо развитие. Аз ще дам примера с Италия, защото той е много показателен. Само преди 50 години Южна Италия е била много по-бедна отколкото най-бедният български регион. Напускането на население е било драстично, говорим за милиони всяка година. Бягали са в Германия Франция, Англия САЩ, Аржентина. Над 10 милиона са заминали от Южна Италия само за Аржентина – втората най-голяма група, живееща в Аржентина са италианци от Южна Италия. Италия обаче инвестира, забележете, не усвоява, европейските пари по много различен начин от България. Тя има в момента 21 оперативни регионални програми. Със собствени мерки, насочени към нуждите на конкретния регион, със собствен бюджет, разпределен по мерките, със собствен управляващ орган само за регионалната програма. И това дава изключително голям ефект. Същата Южна Италия вече се посещава от десетки милиони туристи всяка година. Това е директна полза от европейски пари, разумна инвестирани по регионален принцип. Италия има и четири трансгранични програми. Исторически през столетията Смолян е много по-свързан с Беломорието, отколкото със София. Този район е част от Беломорския басейн, а не от Софийското поле. Защо няма европейска трансгранична програма в момента? Защо няма регионална програма? Аз ще ви отговоря и с това ще приключа. Философията на управлението в България – данъците, европейски фондове, да отиват в едни ръце и оттам да се разпределят не е дясна, тя е комунистическа. В момента има: „Аз дадох, аз дадох, аз дадох“. Няма „Аз дадох“, ние, останалите 6-6.5 милиона българи, колкото сме останали – ние сме тези, които даваме. Даваме вноската на България в Европейския съюз, ние получаваме европейските фондове. А за да се счупи тази азиатска форма на управление с „аз взимам“, „аз давам“, трябва да се каже, че това не е дясно, че това е жив комунизъм и че съществува дясна алтернатива на тези избори и това е „Демократична България“ – добави той.

Срещата в Смолян бе открита от Борислав Сандов – член на председателския съвет на „Демократична България“ и съпредседател на „Зелено движение“.
„С присъствието на хора от „Зелено движение“ в листата на „Демократична България“ ние гарантираме, че всеки един от вас ще бъде представен в Европейския съюз и няма значение дали в Европарламента ще отиде Радан Кънев, Стефан Тафров, или Стоян Михалев, всеки един от тях е един великолепен експерт.“ – каза Албена Симеонова, биоферемер, председател на Българска асоциация Биопродукти (БАБ), трета в листата на „Демократична България“ Проектът „Борисов“, проектът на Държавна сигурност си отива, категоричен бе 17-ият в листата Стоян Михалев.

 

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close