Темида

Пуснаха под домашен арест двамата, пребили Георги Кадиев в Устово

[sociallocker] Окръжният съд в Смолян измени мярката за неотклонение на 21-годишния Момчил Момчилов и 23-годишния Събин Събинов, които пребиха с колове 27-годишния Георги Кадиев от смолянския квартал Устово. Мургавите жители на хасковското село Динево бяха освободени вчера след обяд, след като тричленен състав постанови те да са под домашен арест.

„Много съжаляваме за случилото се. Бяхме провокирани”, заяви Събин. Приятелят му Момчил плачеше почти през цялото време. На моменти му прилошаваше, но до намесата на медицинска помощ не се стигна. Той също изрази съжаление за станалото. След прочитане на определението мъжете не повярваха, че вече няма да са с белезници.
По делото все още не е изготвено заключението на медицинската експертиза за нанесените на Георги увреждания. От първоначалния преглед, извършен в Смолян, става ясно, че младият мъж е с нанесена средна телесна повреда. Според съда Събинов и Момчилов били мотивирани да извършат побоя от самия пострадал, който без реална причина се нахвърля върху тях, нанася удари с юмрук и отправя заплахи за саморазправа. „Липсват предпоставки за задържането на обвиняемите под стража – наличие на реална опасност да се укрият и да извършат престъпление. Двамата не са осъждани. В информационните масиви на МВР няма данни да имат извършени престъпления и нарушения на обществения ред. Събинов има единство нарушения на Закона за движение по пътищата. Двамата живеят на постоянен адрес, имат трудова заетост”, посочи в мотивите си съдът.

Двамата биячи са от хасковското село Динево. 23-годишният Събинов е със средно образование. Майка му работи в Гърция и през годините за него се е грижил вуйчо му. Преди да подпише договор с „Ариете” е работил по временната заетост като озеленител, на полето и др. Приятелят му Момчил е със завършен 8 клас. Баща му е инвалид с детска церебрална парализа, майка му с психично заболяване. Той също е работил като озеленител и в селското стопанство.
27-годшният Георги Кадиев бе пребит миналата седмица до ученическия пансион в Устово, а два дни по-късно жителите на квартала излязоха на протестно бдение в негова защита.

Причината за свадата е момиче, което ромите задявали. Първи налетял смолянчанинът, който защитил с юмруци девойката. Малко по-късно Събин и Момчил се върнали, въоръжени с дървени колове, дебели 15 сантиметра и започнали да налагат Георги. От ударите черепът на смолянчанина е счупен на на няколко места. След преглед в Спешно отделение на смолянската болница бе транспортиран в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Той бе опериран, заради наличие на хематом. Операцията е минала успешно благодарение на д-р Стефан Райков – смолянчанин, неврохирург в УМБАЛ „Свети Георги“ и председател на борда на директорите на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян. На Георги му е бил назначен скенер на главата, но д-р Райков настоял в събота веднага да бъде направено изследването. Тогава бил открит проблемния хематом, след което д-р Райков извършил операцията. Състоянието му се подобрява, макар все още да има опасност за живота му.

За разлика от биячите, които са с чисто съдебно минало, Георги има в актива си няколко присъди. Част от наказанията му са за хулиганство, кражби и опит за грабеж. Бил е и в затвора. [/sociallocker]

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close