Advertisement
ПОЛИТИКА

Пускат горещ телефон за проблеми с дървата за местното население

Не е открит нито един временен склад за евтини дърва в Смолянско

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев обвини бившия земеделски министър Иван Иванов в популизъм. Днес, на пресконференция, свикана заради проблемите със снабдяване на местното население с дърва за огрев, той изказа притеснението си, че процесът е зациклил. „Трябва да се вземат спешни мерки. Целта е да не остане нито един наш съгражданин на студено”, добави областният управител.

Стефан Сабрутев припомни, че през февруари т.г., министърът на земеделието и горите Иван Иванов, популяризира широко идеята за навлизане на държавата в гората, извършване на самия добив, на обособяване на 56 склада на дървесина в страната и хората ще получат евтини дърва. Последва масово записване на хората за получаване на евтини дърва. „Това не се случи. За мен това обещание е чисто популистко, с което подведоха хората, които се отопляват на дърва и в момента плодовете на тези обещания ги берат горските стопанства и общините”, каза областният управител. Той заяви, че на територията на Смолянска област не е открит нито един склад. Единственият, който съществува, е в Доспат – с идея там да се претоварва дървесина от съседни горски стопанство. Складът е празен и по мнение на специалистите, е безсмислен, защото всяко претоварване на дървесината, я оскъпява. Областният управител ще настоява и да се отмени уведомително писмо на министъра на околната среда и водите от 14.04.2022 г., с което се ограничават дейностите в земеделски земи, които са се самозалесили, и при желание за сеч над 10 дървета трябва да се мине на преценка по ОВОС през РИОСВ.

„Ще открием горещ телефон в областната администрация – 0878965688, на който ще се приемат всякакви сигнали, свързани с доставката на дърва за огрев на населението. Телефонът ще работи от 9,00 до 17,30 часа. Жалбите ще се разглеждат ежедневно в координация с ЮЦДП”, допълни Стефан Сабрутев.

Проблемите с осигуряването на дърва за огрев на местното население са били поставени на работна среща във вторник с представители на ЮЦДП, горските стопанства и общините. Към момента изпълнението е 32%. Като най-високо е в ДГС – Широка лъка – 63% и ДГС – Доспат – 53%, а най-зле са ДГС – Смилян и ДГС – Смолян.

На корен цената на иглолистните дърва е 5 лв. за куб. м. и 12 лв. за куб. м. – широколистни. На склад дървесината е с цени за иглолистните от 27 до 27 лв. за куб. м. и 36 до 43 лв. за куб. м. – широколистни. Като цените са без ДДС. Транспортът също не е включен.

Стефан Сабрутев представи и основните задачи, които стоят пред него като областен управител. Това са организиране на честни, справедливи и прозрачни избори, ремонтите на пътищата, зимното поддържане, започване на учебната година и др.

„Ще се постарая през месеците, в които съм областен управител, да съм близо до хората и да информирам държавата и съответните министерства за техните проблеми, защото си мисля, че това е проблем, който през последните седем месеца се изтърва. Информацията, желанията и мненията на хората, не достигаха до централната власт”, каза още областният управител.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!