НОВИНИ

Приют за кучета предизвика протест пред областната управа

Жители на рудоземското село Елховец излязоха днес на протест пред областната администрация в Смолян с искане да бъде премахнат кучешкият приют в селото, създаден от английското семейство Даян и Тони Роулс. В протеста се включиха и популярната родопска певица Кристина Енгерова и гайдарят Румен Шехов.

  • „Този приют трябва да бъде премахнат, защото противоречи на Закона за защита на животните. Чл. 47, ал. 4 казва, че временните приюти трябва да бъдат извън населените места. Да, обаче всички институции ни обръщат гръб и се опитват да си измиват ръцете с разни закончета и алинеи като веднъж ни казват, че това не било приют, било само животновъден обект, друг път казват, че не било временен, а било постоянен приют. И по този начин прехвърлят топката от един на друг. Фактът е един, че това е приют за кучета, че той е по съществото си временен и не трябва да бъде в рамките на населено място. Той пречи на нас, жителите на село Елховец.“ – това заяви пред журналисти говорителят на протестиращите адвокат Венцислав Енев.
Адв. Венцислав Енев

„От институциите твърдят, че това към момента не е приют. Снощи получих официално писмо по имейла от регионалната ветеринарна служба в Смолян, в което ми обясняват, че след направена проверка от тях, на която никой от нас не е присъствал, те са констатирали, че на практика това не е приют. Нека го обяснят това на хората, които вече 7 години не могат да се наспят от кучешкия лай!“ – каза още Енев.

Според него на всички предизборни кампании кметът на Рудозем Румен Пехливанов обещавал, че ще премахне приюта. Не само, че не го премахнал, а напротив – било издадено строително разрешение, с което на практика се опитвали да го узаконят

Този приют е повече бизнес за английското семейство, които го стопанисва, чрез своята организация, а не решава на практика проблемите с бездомните кучета, смятат протестиращите.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи „Права и за хората!“ и „Мястото на приюта е извън населеното място“
Сред протестиращите слезе зам.-областният управител Владимир Гърбелов, който ги покани в кабинета си, за да чуе исканията им.

„Този протест е само началото. Няма да спрем докато този проблем не бъде решен. Хората вече не вярват на институциите, нито на Община, нито на областната управа“ – категоричен бе говорителят на протестиращите. „В 3 часа сутринта, когато се събудя от кучешки лай, аз на кого да вярвам? На Общината, на държавните институции, или на ушите си?“ – допълни той и припомни, че този проблем е от 2011 г. и още тогава са били сезирани всички отговорни институции.

Според областния управител, цитиран от plamak.bg, приютът, който е на английското семейство Даян и Тони Роулс, работи добре. Приема животни и от други общини, макар че капацитетът му не позволява трайно решение на проблема.
„Търсим място извън урбанизираните територии, където да се направи приют, и считаме, че ако има още един такъв приют и кметовете от всички общини насочват кучетата към двете места, проблемът ще може да се реши.“ – казва Славов.

  • „Протестът е на политическа основа. Аз задавам един прост въпрос: Защо съпругата на адв. Енев – Ема Енева, не реши този въпрос, когато тя бе директор на РИОСВ. Аз също съм на мнение, че не му е там мястото на този приют, но когато някой собственик на имот е внесъл инвестиционни документи при нас в Общината, които отговарят на изискванията, ние не можем да откажем издаване на разрешение за строеж. Ние можем да указваме, да връщаме, да искаме проектите да бъдат приведени в съответствие със законодателството. И когато се приведат в съответствие, нямаме правно основание да откажем. Всички кучета в приюта са регистрирани като домашни в общината, имат паспорти, чипирани са и за тях се плащат такси.“ – заяви кметът на Рудозем Румен Пехливанов. Той обаче не можа да каже колко кучата са регистрирали в общината. Ще направя справка, и ще ви кажа, обеща Пехливанов.

 

 

Advertisement
Back to top button
Close