IN MEMORIAM

Простихме се с големия Величко Чолаков

Кметът Мелемов ще предложи на Общинския съвет спортната зала да носи неговото име

Днес се сбогувахме  с родопския исполин, със смолянската гордост Величко Чолаков. Хиляди дойдоха в Спортната зала, където беше поклонението, за  да отдадат почит на Величко – негови почитатели, приятели, близки и роднини, политици, съотборници и спортисти от България и чужбина.

Да се поклонят пред Величко пристигна ръководството на Българската федерация по вдигане на щанги, представители от Българския олимпийски комитет и съдийската колегия.

Пред ковчега бяха подредени медалите му, а на видеостена се прожектираха постиженията му като спортист и треньор.

Кметът Николай Мелемов поднесе съболезнования  към семейството, родствениците и близките на Величко Чолаков. „ Днес за всички нас е черен и тъжен  ден. Ден на траур, защото изпращаме големия Величко. И като казвам големия,  имам предвид не само медалите титлите  и рекордите, защото той е влезнал в спортната история. А имам предвид Големия човек с голямо сърце, в което имаше място за семейството му, приятелите му и  децата, които тренираше. Ще го запомним винаги усмихнат, добродушен и сърдечен. Той беше човек,  който не е казал лоша дума, обичаше всички. Затова ще  предложа на Общинския съвет тази зала да носи неговото име.  Да остане за поколенията, да знаят какъв човек е живял тук. Величко винаги ще бъде в нашите сърца. Почивай в мир, приятелю! Почивай в мир, шампионе!“, каза кметът Мелемов.

Ще запомним Величко Чолаков като Железния човек с голямото сърце, каза зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева. „Трудно се говори в такъв момент, знаете че е единственият български щангист, който е донесъл медал в най-тежката категория, много може да се говори, но в такива моменти казвам само: „Поклон пред паметта на този велик българин!”. България изгуби още един голям спортист, който направи своя собствена школа, за да може в нея да се раждат още таланти. Надявам се те да продължат неговия път и да са следващите български шампиони“, каза зам.-министър Колева. Лекоатлетката Йорданка Благоева заяви, че внезапната смърт на Величко Чолаков е трагедия не само за спорта, а за всички българи, защото си отива един млад човек. „Имах честта да присъствам в Атина, когато той спечели бронзовия си медал, бяхме толкова щастливи. Величко оставя две деца, семейство, всички нас – приятелите, хората, които го обичат, но аз вярвам, че младите ще продължат неговия път и ще имаме нови шампиони в негова чест, вярвам, че и Купа ще има, разбрах, че и залата ще носи неговото име“, каза Йорданка Благоева.

Съболезнователен адрес изпрати и президентът Румен Радев.

Изкачвайки се нагоре към небитието Величко Чолаков оставя светлина, която ще свети не само в неговия дом, в неговия клуб по вдигане на тежести, в неговата зала, но и във всеки от нас. Сигурни сме, че други момчета и момичета ще тръгнат по неговия път със същата любов и отдаденост към спорта, и те ще ни радват отново и отново. И когато това се случи, ние ще знаем, че зад всеки смолянски спортен успех стои нещо и от Величко Чолаков.

Поклон пред светлата ти памет, Шампионе!

Пресцентър на община Смолян

Advertisement
Back to top button
Close