Без категорияНОВИНИТемида

Прокуратурата разследва изборен туризъм в Забърдо (видео)

Евробаби се отрекоха от кмета Валентин Черпоков

Фалшиви адресни регистрации разследва прокуратурата в чепеларското село Забърдо. Досъдебното производство е за извършени документни престъпления. На този етап е срещу неизвестен извършител. Касае лица, голяма част, от които са извън населено място и това забавя разпитите им“, каза районният прокурор на Смолян Димитър Стратиев. След като бъдат снети обяснения от свидетелите най-вероятно ще бъде назначена и експертиза.

Сигналът до прокуратурата е подаден от кандидатката за кмет на Забърдо Росица Каварджиева (ДПС). По нейни данни преди вота през октомври в селото са регистрирани множество чужди жители и то на адреси, чиито собственици не  са дали съгласието си. Каварджиева, която загуби изборите с 9 гласа разлика, посочва, че „необичайните адресни регистрации“ са на 59 лица, най-вече от района на Пловдив и Хасково.

„Дала съм в полицията всички документи за това как неправомерно са регистрирани тези хора. Дори в дома на майка ми има трима човека, за които въобще не знаем, че пребивават там и по какъв начин е станало това. Майка ми и баща ми не са дали съгласие“, каза Росица Каварджиева. На въпрос дали ще отговори на обвиненията на кмета Валентин Черпоков, че нейната партия е раздавала по 3 000 лв. за глас тя заяви: „Не искам да влизам в елементарни конфликти. Предпочитам да изчакам и да се види какво ще се случи с разследването.“, посочи още Каварджиева.

Загубилата кметските избори пристигна в редакцията на „Отзвук“ заедно с още шест жени от селото, известни като „евробаби“ на Забърдо, възмутени от управлението на кмета. Те поискаха да изплачат мъката си и се заканиха, че ще започнат протестни действия за свалянето на Черпоков.

„Той печели с чужди гласове, а за Росица са гласували 184 души, които са само от селото. Как може да гласуваш в Забърдо, а друг да дойде да ми избере кмета. Възмутени сме. Причината да дойдем при вас е интервюто с Черпоков.“, нареждаха жените. Те обвиниха кмета, че лъже за броя на атракциите на селото, обясниха, че нищо не се поддържа, и всичко е занемарено. „Ние в Забърдо сме си избрали кметица, той да си отива в Пловдив. На нас атракции не ни трябват. Трябва ни работа. Искаме само забърдовци да гласуват, а не външни хора“, допълниха.

„Лъже, че погребенията са безплатни. Няма безплатна и детска градина, защото в Забърдо няма такава. Обижда ни, псува ни. Страх ни е да излезем навън. Искаме промяна. Ще протестираме, ако трябва в София ще отидем, искаме да го махнем“, оплакваха се жените една през друга. Те представиха подписка от хора, които не искат Валентин Черпоков за кмет.

 

Два часа след публикацията на „Отзвук“ засегнатият от нея Валентин Черпоков – кмет на село Забърдо, изпрати „Отворено протестно писмо и право на отговор“ на публикацията, което публикуваме тук.
Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close