Без категорияНОВИНИТемида

Прокуратурата проверява кметовете на общини за мерките, които предприемат

Интервю с окръжния прокурор Тодор Деянов

Г-н Деянов, честит празник! Къде ви намирам в момента и как ще отбележите Деня на българската Конституция?
Благодаря. Намирам се на работното място, в кабината си, като спазвам мерките, наложени от Кризисния щаб. Във връзка с празника – няма да има тържество, няма да има събиране. Поздравихме се само с колегите. При тази ситуация не виждам как да се направи каквото и да е честване.

А в момента прокуратурата работи ли?
Прокуратурата работи. Не в пълен състав, разбира се. Работим по график, дистанционно. Има хора, които ще излизат в отпуск. Да кажем, че на работното място са около 50% от наличния състав. Внасят се обвинителни актове. По делата, по които трябва да се извършат неотложни действия, се извършват, доколкото ситуацията позволява. Проблемът е повсеместен. И при нас е така – трябва максимално да се ограничат контактите с гражданите, и само там, където няма възможност, се работи както и преди, но при спазване на ограничителните мерки.

Не мога да не ви задам и един актуален въпрос – колко са бързи бързите производства срещу тези, които са нарушили карантината? Преобразуват ли се в досъдебни производства?
Всички образувани бързи производства по чл. 355 са преобразувани в досъдебни производства. Няма как да се спазят сроковете. Самото поставяне под карантина е за определен период от време и ние не можем да се вместим в сроковете по НПК. При тази ситуация нямаме друга опция. Ако при някои в края на карантинния период бъде установен, че е нарушил мерките, е друга тема. Но до момента нямаме такъв случай.

Има ли някое дело, което да е приключило?
Вчера разговарях с районният прокурор Димитър Стратиев, като взехме решение делата по чл. 355, които са за внасяне в съда, да се внасят и да не се чака. Доколкото ми е известно няма внесени. Но не знам дали има такива, които в следващите няколко дни могат да бъдат приключени. Но съм му казал – приключат ли ги, да ги внася, и да не чакат края на извънредното положение.
Разпоредихте проверки на аптеките. Освен тях имате ли други проверки, както и по сигнали на граждани?
По отношение на аптечната мрежа наскоро се наложи да давам информация на Апелативна прокуратура – Пловдив. Проверени са над 20 обекта, няма констатирани нарушения. Проверката не е приключила, тя е до края на извънредното положение.

Следите ли доколко институциите изпълняват задълженията си по отношение на мерките – РЗИ, общини, кризисни щабове?
Да, разпоредена е проверка по надзора на законност по отношение на мерките, които се предприемат от кметовете на общини. Постоянно постъпва информация от тях какво правят и какви действия предприемат. Нарушения засега не са открити.

А проверявате ли другите институции, като РЗИ и кризисни щабове, например?
Не, не ги проверяваме. На РЗИ и полицията бяхме възложили да издирят лицата, работещи в Пампорово. Нямаше установени случаи на лица със симптоми на коронавирус.

Какво ще пожелаете на колегите, на гражданите?
На колегите пожелавам на първо място да са здрави, да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени, да изпълняват по възможно най-добрият начин служебните задължения. На гражданите – да са живи и здрави, да бъдат отговорни и да проявяват разбиране към ситуацията.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close