Темида

Прокуратурата прекратила разследването срещу единия от биячите на Георги Кадиев

Районната прокуратура прекрати разследването срещу единия от обвинените за побоя на смолянчанина Георги Кадиев. Според разследването 23–годишният Събин Събинов е нанесъл телесната повреда в силно раздразнено състояние на афект.

След жалба от самия пострадал Кадиев Смолянския районен съд отмени прокурорското постановление и върна делото с указания за доразследване и правилно прилагане на материалния закон. Определението е от февруари и не е протестирано пред Окръжния съд.

Районният съд излезе със становище, че събраните по досъдебното производство доказателства не мотивират категоричен извод, че Събинов е действал в условия на силно раздразнение. Магистратите посочват, че е налице съмнение в правилността на съдебно психиатричната експертиза (СПЕ). Било е необходимо назначаване на комплексна, или най-малкото повторна експертиза.

Пострадалият Георги Кадиев.

27-годшният Георги Кадиев бе пребит през лятото на миналата година до ученическия пансион в квартал Устово, а два дни по-късно жителите на квартала излязоха на протестно бдение в негова защита. Причината за свадата е момиче, което мъжете задявали. Първи налетял смолянчанинът, който защитил с юмруци девойката и с думите „Ние тука си пазим момичетата“. Малко по-късно Събин и Момчил се върнали, въоръжени с дървени колове, дебели 15 сантиметра и започнали да налагат Георги. От ударите черепът на смолянчанина бе счупен на няколко места. След преглед в Спешно отделение на смолянската болница бе транспортиран в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив.

Двамата биячи са от хасковското село Динево. Пристигнали в Смолян на обучение във фирма „Ариете“. 23-годишният Събинов е със средно образование. Майка му работи в Гърция и през годините за него се е грижил вуйчо му. Преди да подпише договор с фирма „Ариете” е работил по временната заетост като озеленител, на полето и др.

Приятелят му Момчил е със завършен 8 клас. Баща му е инвалид с детска церебрална парализа, майка му е с психично заболяване. Той също е работил като озеленител и в селското стопанство.

За разлика от Момчил и Събин, които са с чисто съдебно минало, Георги има в актива си няколко присъди. Част от наказанията му са за хулиганство, кражби и опит за грабеж. Бил е и в затвора.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close