Темида

Прокуратурата издаде европейска заповед за разследване на източените помощи за безработни в Неделино

Окръжна прокуратура Смолян е издала европейска заповед за разследване за източване на помощи за безработни от жители на Неделино. Досъдебното производство е за платени 241 000 лева от държавния бюджет за периода от 2017 до 2018 година. До момента няма повдигнати обвинения, но предстои да бъдат разпитани свидетели, пребиваващи в Испания за изясняване на определени обстоятелства по образуваното досъдебно производство, посочи окръжният прокурор Тодор Деянов. От държавното обвинение ще изпратят и молба за правна помощ до Инспекцията по труда в Испания за отговори на определени въпроси.

Случаят с получените помощи за безработни от 51 жители на Неделино нашумя след изпратен сигнал до Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Всички неделинци са работили във фирмата на техния съгражданин Любомир Стефанов – Servicios Аgricolas Lyubo“ SLU в Испания, където отглежда лозя и насаждения. Хората се трудили по различно време по няколко дни в испанския град Аранда де Дуеро. Впоследствие Стефанов ги командировал в България, да работят на имотите му във Войводиново и Неделино. След приключване на договора неделинци подавали документи за плащане на обезщетение за безработни по Регламент 883/2004 година.
Месеци след като започнали плащанията от НОИ Смолян решават да направят проверка, провокирани от сигнал за фиктивно назначаване на работа. Изпратено е запитване до Главна дирекция „Национална полиция“ дали тези хора са излизали от страната. В отговора се посочва, че има разминаване в дните на пребиваване и много от жителите на родопската община не са били в Испания през цялото време, а някои изобщо не са стъпвали там. За да се пресече източването на бюджетни средства са издадени разпореждания за спиране на помощите за безработни.

Разследването се води за документна измама в големи размери. Основна за това, че в определен период от 2017 до 2018 г. са представяни документи с невярно съдържание, с помощта на които е дадена възможност физически лица да получат без правно основание обезщетение за безработица.

Според законодателството, когато едно лице работи в държава-членка на ЕС с трудов договор, макар и за кратко време, му се плаща 60 процента от заплатата при последния работодател. Точно на това основание жителите на Неделино месеци наред са получавали крупни обезщетения.

„Аз не съм нарушил правата на работниците, всички са били осигурени, получили са си заплащането и между мен и тях няма проблеми. Хората са жертва на държавата. Този закон е приет 2004 г., значи 14 години е такъв. Сега са се усетили, когато стана масово“, каза работодателят Любомир Стефанов.

„Държат ни на къса каишка. Не е вярно, че не сме работили. Имаме заповед, командировъчни, и възнаграждението сме си получили“, твърдят неделинци.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close