НОВИНИ

Професионалното изпепеляване и идеята на младите дами от един клуб за смислен живот и правене на добро

Един час лекция и още един час отговори на въпроси. През цялото време лекторът прав и в движение близо до слушателите в салона. Абсолютна тишина. Във въздуха кръжат тревожни въпроси, открити истини, провокиращи факти да се съвземем, търсене на изход. Темата е „Синдромът на професионалното изпепеляване“. Лекторът – психиатър, акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов, с една дълга характеристика на качествата му на учен, преподавател,вдъхновяващ да мислим как да сме полезни на себе си, на семейството, а и на обществото.

Събитието се проведе в читалище „Кирил Маджаров“ в смолянския квартал Устово, организирано от Екатерина Станчева и е поредна впечатляваща проява на новосъздадения Първи дамски клуб за развитието на община Смолян. Въведението беше на пиано от Светла Гергьовска, а заключението – блестящи изпълнения на детския цигулков ансамбъл на презвитера Юлияна Атанасова.

„Чувствате ли, че стресът ви идва в повече? Притиснати сте от ангажименти и в повечето време живеете в страх, дали ще успеете да стигнете навреме или да изпълните работата в срок. Пренебрегнали сте дори собствените си нужди, а всичко трудно се получава. На всичкото отгоре сте изтощени и уморени. Загубили сте умението да почивате и трудно се възстановявате. Нашият клуб като своеобразно училище по човечност покани една личност с изключителен опит и познание по темата за професионалното изпепеляване, за чието съществуване преди време никой не е предполагал.“. С тези думи откри събитието Стефка Пекова – старша медицинска сестра на Отделение по педиатрия в МБАЛ „Братан Шукеров“.

Младият професор провокира мисленето, чувстването, смисъла за вина и достойнство с назоваване, формулиране на обстановката, в която живеем и се трудим, въвлечени от нуждата за препитание или от стремеж за изява. Причините за професионалното изпепеляване, обяви той, се появяват през втората половина на 20 век в Европа, а по-късно и при нас с навлизането на новите технологии за контакт и интензивната комуникация между хората. Има и правила за справяне, посочи професорът-психиатър, макар да разбираме, че в наше време са трудно осъществими, но са от огромно значение за реализацията на каквото и поприще да сме. Човек трябва да си изгради емоционална интелигентност – мотивация, да има социална интелигентност – да даваш, колкото си взел, и да вземаш толкова, колкото си дал, иначе оставаш дълбоко разочарован. И нещо също важно – е моралната интелигентност: да разбираш, че хората не са ни длъжни, а ние сами сме длъжни на себе си за правилен и добър живот. „Съществуваме на ръба на хаоса“, категоричен е акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов.

За благодарност от името на присъстващите Мария Гиневска-Байчева подари на акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов двутомника на баща си Христо Гиневски „Историята на Устово“ с пожелание за нови полезни срещи.

Росица Примовска

Снимки: Цветан Маджаров

Advertisement
Back to top button
Close
Close