Местна власт

Проф. Николай Овчаров стана почетен гражданин на Златоград

С 15 гласа „за“ Общинският съвет в Златоград гласува предложението проф. Николай Овчаров да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин“. Докладната бе внесена от кмета Мирослав Янчев. „Повече от две десетилетия Златоград се утвърждава като популярна дестинация на културно-историческия туризъм. Съвместните действия на местната власт и бизнеса от общината в тази насока намират подкрепа и сред изявени дейци и изследователи на науката и културата от страната. Ярък пример за това е известният български археолог и историк проф. д.и.н. Николай Димитров Овчаров“, посочва градоначалникът.

Проф. Овчаров е автор на 50 книги и над 300 статии и научни съобщения, сред които и свързаните със Златоград – „От Златоград до Перперикон – едно пътешествие в миналото”(2007), „Златоград – българският портал към Средиземноморието”(2013), „Долината на скалните хора край Златоград”(2014).

Негова е заслугата по реализирането на най-успешната туристическа дестинация в България в момента, наречена Виа Родопика, която включва Перперикон, Татул, крепостите наоколо и достига до Златоград. Сега участва в експедиции по разработване на паметници между Кърджали и Златоград, които до голяма степен ще попълват този туристически маршрут.

Той участва активно в обществения и културен живот на гр.Златоград и лобира за местните интереси пред държавните институции. През 2004 г. провежда сондажни проучвания и последващи разкопки, обогатяващи историческите сведения за района. При преобразуването на Етнографския музей в Археолого-етнографски благодарение на неговите проучвания Златоград и региона бяха представени в различните епохи от своето съществуване чрез информация за бита, нравите и обичаите.

Проф. Овчаров е подкрепил Община Златоград в Националния етап на конкурса „Европейски награди за насърчаването на предприемачеството 2013 г.”, в който Златоград спечели първо място и представи България на Европейско ниво във Вилнюс, Литва.

Advertisement
Back to top button
Close