Advertisement
НОВИНИ

Проф. д-р Кехайов: България е с най-висока обща смъртност сред страните от ЕС и на последно по продължителност на живот

Остър дефицит на лекари специалисти и медицински сестри, застаряващо медицинско съсловие и неравнопоставен достъп до услуги и лекарства са част от основните проблеми в областите Смолян и Кърджали. Те бяха очертани по време на националната конференция „Обществено здравеопазване. Регионални и национални проблеми и възможности за решение“, която се проведе в Пампорово. В нея участваха над 400 медици от България и Югоизточна Европа.

„Основната цел на конференцията е да обедини практикуващи лекари, професионалисти по здравни грижи, народни представители на централната и местна изпълнителна власт, национални и регионални специализирани институции от цялата страна, неправителствени организации и съсловни организации да обмислят идеи и да изследват решения за предизвикателствата пред здравеопазването“, коментира проф. Андрей Кехайов, президент на Югоизточно европейски медицински форум и председател на Управителния съвет на Клъстера на здравните региони.

„Тази конференция има силен емоционален оттенък – с тази конференция завършваме активностите през цялата „Седмица на медицинската сестра и акушерката“, заяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. „Направихме много през годините, трябва да сме доволни от нещата, които постигнахме, дори да не са толкова, колкото бихме искали да бъдат. След години на пренебрежително отношение към нас, днес ние казваме повече така не може. Заедно ще направим промяната“, заяви Василева.

Основните проблеми в здравеопазването в област Смолян са неравнопоставеният достъп до медицински услуги и лекарства, както и общинските болници, които трудно оцеляват. Това стана ясно от думите на директора на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. „Смъртността в област Смолян е по-висока от средната за страната. Причините са болести на органите на кръвообращението, новообразувания и болести на храносмилателната система“, обясни директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. По думите й положителна тенденция е трайно ниската детска смъртност. Според Кубатева в Смолян има 113 легла на 10 000 души, но се използват едва 50-60% от тях.

В област Кърджали проблемите са сходни – броят на специалистите е недостатъчен, а те са неравномерно разпределени. В региона също най-много липсват специалисти по онкология, хематология, детска кардиология, детска хирургия, съдова хирургия и неврохирургия. „Прекомерно е натоварването на съществуващите лични лекари.За да може един пациент да се прегледа при специалист, пътува между 50 и 70 км“, обясни проф. Тодор Черкезов – директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали.
По думите му има 373 лекаи, 534 медицински лекари, 77 акушерки в област Кърджали. Основните проблеми са ниско социално-икономическо развитие, голям брой здравнонеосигурени лица, ниска здравна култура, демотивация на работещите в здравеопазването, липсваща последователна и ефективна държавна политика за стимулиране развитието на отдалечените региони.

Проф. Кехайов представи анализ за състоянието на здравеопазването у нас, според който водеща причина за умиранията са болестите на органите на кръвообращението, чийто интензитет е 1090.1 на 100 хиляди души от населението, а относителният им дял е 64,4%. Сред тях най-голяма е честотата на умиранията от мозъчно-съдови болести и исхемична болест на сърцето. На второ място са умиранията от злокачествени новообразувания.

„В здравния профил на Европейския съюз България остава страна с най-висок показател за обща смъртност сред страните от ЕС и на последно по продължителност на живот“, коментира Кехайов.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!