Advertisement
НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Проф. Божинов: Карстовата пещера в Устово не може да остане в този вид, опасна е!

 

Advertisement

Карстовата пещера, която се отвори преди два месеца в местността Пазлак в смолянския квартал Устово е опасна в този си вид за хората. Това каза днес проф. Божидар Божинов – експерт по геозащита към Минно-геоложкия университет и “доктор хонорис кауза” на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Геологът направи оглед на място като предстои да се запознае подробно и с документацията на района, както и на тунелното съоръжение.

Според проф. Божинов обикновено таверните стават в скали, но има случаи да се образуват и в глини. „Каквото и да е тя не може да остане в този вид. Не може и да се затапи. Не се знае дали има връзки с други каверни или е изолирана и дали има връзка с тунела”, каза професорът.

На въпрос дали е опасно за хората той каза, че в този вид е опасна, но хубавото е, че отворът не се е увеличил, което означава, че е на сравнително здрава почва. В противен случай е входът е щял да се рони.

„Тази каверна е съществувала, тя е имала тапа, която е паднала. Важното е да няма други каверни наоколо. Има няколко начина да се проучи района със сондажи, но най-просто е с георадар. Дори и да има каверни, ако са с мощна тапа от 10-15 метра, няма никаква опасност. Ще предпишем как точно трябва да стане, но ни трябва първо да имаме ситуация”, каза още експертът.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button