Advertisement
ТемидаНОВИНИ

Призовават в съда управителя на „Виастройинженеринг” Албен Родопманов по делото на Марио Куцев

Днес Смолянският окръжен съд даде ход на делото срещу бившия зам.-управител на „Виастройинженеринг” Марио Куцев. 45-годишният смолянчанин е подсъдим за укриване на близо 40 000 лв. данъци.

Куцев се яви на първото – разпоредително заседание, с трима адвокати – адв. Станко Кидиков – брат на естрадния певец Христо Кидиков, бивш апелативен съдия и член на Висшия съдебен съвет, адв. Васил Василев и адв. Бойко Младенов. Защитата поиска делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата заради нарушено право на защита по време на досъдебното производство и допуснати нарушения при изготвяне на обвинителния акт. Според Окръжния съд не са налице основания за прекратяване на наказателното производство. Съдия Дафинка Чакърова конституира държавата чрез министъра на финансите в качеството на граждански ищец с предявен граждански иск в размер на 38 340 лв. За следващото съдебно заседание – на 1 октомври, ще бъдат призовани нови свидетели, поискани от защитата. Сред тях е и Албен Родопманов – управител на „Виастройинженеринг”.

През февруари т.г. Окръжният съд в Смолян осъди Марио Куцев на 3 години условно с тригодишен изпитателен срок, конфискация на ½ на два негови автомобила – АТВ „Shineray XY“, бус „Фолксваген Транспортер Т4, както и да заплати 38 340 лв. обезщетение на Министерството на финансите за нанесените от престъплението имуществени вреди. Преди месец Апелативният съд отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане в Смолян от друг съдебен състав заради недостатъци при изготвяне на мотивите към присъдата на Куцев. „Буквално се преповтаря изложеното в обвинителния акт и не покриват критериите за пълно, всестранно и обективно обсъждане на доказателствените източници по делото. Не са обсъдени обясненията на подсъдимия и на разпитаните свидетели, липсва анализ и оценка на доказателствата”, са част от констатациите на Апелативния съд.

Обвинението срещу смолянчанина е за периода от 15.10.2012 г. до 14.06.2013 г., когато фирмата му „К и М Билдинг Груп” ЕООД е била подизпълнител на „Виастройинженеринг”, извършваща реконструкцията на пътя Асеновград – Чепеларе (Лот 14). Според Окръжна прокуратура е избегнал установяването и плащането на 38 340,72 лв. ДДС и е използвал документи с невярно съдържание – представени пред данъчните „кухи“ фактури за извършени фиктивни сделки.

„Всичко срещу мен беше нагласено. Имам съмнения от кой съм поръчан, но засега ще задържа името на човека. Обвинен съм, че съм укрил 38 000 лв. и съм представил документи с невярно съдържание, но най-интересното е, че и аз и адвокатът ми попитахме на последното заседание и някой да ни каже точно кой документ е с невярно съдържание, за да може да се защитаваме. Да кажат точно – фактурите си имат номера. Никой не ни отговори кой документ е с невярно съдържание. В същото време от свидетелски показания и от документите, ние доказахме, че има и материал – дървеният материал съществува, и услугата, която съм продал на мой контрагент също съществува. Няма нито един свидетел, който да каже нещо друго”, каза пред камерата на „Отзвук“ през февруари Марио Куцев.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!