Местна власт

Притискат кметовете да публикуват декларации за конфликт на интереси

Само 37% от институциите в страната изпълняват задължението си да публикуват декларациите за конфликт на интереси на своите служители на интернет страниците си. Това обяви в четвъртък в Смолян председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Николай Николов в отговор на въпрос на „Отзвук“. Николов бе лектор на семинар в Областната администрация, в който участваха представители на общини и държавни институции от региона. Проучването е направено от Програма „Достъп до информация“, допълни Николов. „Тези декларации, перфектно попълнени, честно, почтено не вършат никаква работа, оставени в папки, в шкафове и чекмеджета. Там не им е мястото. Мястото им е на сайта на съответната институция. Те затова са направени. За да има публичност на тези 115 хиляди души, които са задължени да попълват декларации за конфликт на интереси.“ – заяви председателят на КПУКИ. „Започнахме с 265-те общини по азбучен ред на областите. Всички общини от област Смолян миналата седмица, вторник – сряда, трябва да са получили подписани от мен писма да си изпълнят задължението по чл. 17, ал. 2 от ЗПУКИ и да си публикуват декларациите“ – съобщи Николов.

След като кампанията по публикуване на декларациите за конфликт на интереси приключи, комисията ще представи резултатите на Народното събрание и европейските ни партньори. Причината за неизпълнението на закона от повечето администрации е, че няма предвидени санкции при неизпълнението му.
През септември правителството ще внесе в парламента законодателни промени, които да решат този въпрос.

За това, че кметове и съветници в Смолянско крият масово конфликтите си на интереси и не изпълняват закона, алармира „Отзвук“ през февруари миналата година. След публикацията Община Смолян, която не бе обявила на сайта си декларациите на общинските съветници, служителите в администрацията и кметовете на населени места, изпълни задължението си по чл. 17, ал. 2 от ЗПУКИ.

Advertisement
Back to top button
Close