Вяра и традиции

Президентът Румен Радев на Рожен: С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник

Президентът Румен Радев откри днес събора на Роженските поляни под звуците на родопските чанове. „Мисията на събора е да ни напомня, че така както нашите каба гайди могат заедно да разлюлеят една непоклатима планина, така всички с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде“, каза в речта си Радев. Според него съборът не само е един от най-вълнуващите празници на народното творчество, но и на българщината, защото днес над родопските поляни цари автентичния и непокорен български дух.

Президентът поздрави всички родопчани, които пазят свято традициите на духа и за които свободата е състояние на духа. Той посочи, че България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите и с тъга отбеляза, че: „Родопите са сред най-бързо обезлюдяващите се краища на България и със всяко обезлюдено родопско село, угасва един светилник, който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените“.

Преди официалното откриване бе изпълнена родопска сюита от над 200 гайдари. В старта на събора се включиха Фолклорен ансамбъл „Родопа“, народната певица Мария Бечева и гайдарят Илия Учиков от Чепеларе, Валя Балканска и гайдарят Петър Янев.

 

 

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close