Advertisement
НОВИНИ

Премиерът Денков предложи висшето образование да стане безплатно

Днес качваме за обществено обсъждане предложение за промени в Закона за висшето образование, с които отпадат таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка, каза в понеделник премиерът Николай Денков пред журналисти в Министерския съвет. Остават таксите за обучение за студентите в платена форма, добави премиерът.

Съответните разходи за обучението ще бъдат осигурявани от държавата, каза още Денков. По отношение на бюджета годишно необходимата сума за безплатното висше образование се изчислява между 120 и 150 млн. лева. Тези средства са осигурени още от втория семестър на тази академична година – 2023 – 2024 г., уточни премиерът. Общият брой записани студенти в държавните висши училища през 2022/23 г. са 188 194, докторантите са 6 259 души. Подобна е бройката и за тази година, информира премиерът Денков.

Целта е да няма умен младеж в България, който иска да учи в университета и не може да го направи, защото трябва да плаща такси, каза Денков. Тези мерки трябва да бъдат допълнени и с мерки за още по-стриктно спазване на критериите за качество, допълни той и увери, че образованието винаги е било национален приоритет, а с последните промени в Конституцията е обявено за национална ценност.

По такива промени се работи от няколко години, има промени, свързани със системата за акредитация, ще обсъждаме заедно с ректорите в следващите месеци и други такива, съобщи Денков. Той каза, че има доста европейски държави, с които страната ни се конкурира, в които висшето образование е напълно безплатно. По отношение на европейския пазар на висше образование всъщност ние се придвижваме от едната група държави към другата, която предлага безплатно висше образование, посочи премиерът.

По-рано от правителствената пресслужба съобщиха, че кабинетът предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира. За целта ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето образование.

Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше образование на всички български граждани, независимо от техния социален статус и финансови възможности, се посочва в съобщението на пресслужбата на кабинета.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!