ГОРЕЩА ТЕМА

Премиерът Борисов посети „Арексим инженеринг“, за да види новото производство на защитни очила и шлемове (обновена)

Днес премиерът Бойко Борисов посети Смолян, където разгледа новата производствена линия на „Арексим инженеринг“ за защитни очила и шлемове от коронавирус. Той бе съпровождан от вицепремиера Томислав Дончев и шефа на Националния кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Собственикът на предприятието Кирил Асенов запозна министър-председателя  с  възможностите на завода.

Ген. Мутафчийски пробва новите очила на „Арексим“

„Дойдох, за да ви кажа едно голямо благодаря!“, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред екипа на „Арексим инженеринг“. Предприятието само за 12 дни реорганизира производството си и от компоненти за автомобилната, елетромеханичната и козметичната промишлености, от вчера вече произвежда най-висок клас защитни очила и шлемове за медицинските специалисти, изправени на първа линия срещу COVID-19.

По време на обиколката стана ясно, че шлемовете са изцяло български патент и са създадени съвместно от Техническия университет в София и „Арексим инженеринг“. Собственикът на предприятието Кирил Асенов каза на министър-председателя, че е готов да произвежда между 150 и 200 хиляди броя на месец очила и шлемове. А проф. Мутафчийски лично изпробва очилата и шлемовете. „Иде ми да те прегърна, ама …“ – заяви премиерът на Асенов и разпореди веднага продуктите на „Арексим“ да се пращат в лабораторията за сертифициране.

„Очилата са много добри, плътно прилепнали, а шлемът вече осигурява пълната защита. Доволен съм от това, което видяхме, и колегите ще ги харесат“, бе оценката на проф. Мутафчийски за изработените защитни продукти.

„Обикаляме България да възстановим производството, да им дадем бизнес на тези хора, защото нямат една поръчка. Искаме през тези поръчки да им осигурим хляб“, заяви премиерът Борисов пред медии по повод посещението си в Смолян.

Министър-председателят отбеляза, че далеч преди другите държави правителството е възложило на българската индустрия като завода в Смолян, да реорганизират производствата си и използвайки своите възможности днес по поточните им линии вече има произведени модерни и сигурни защитни очила. „Такива сме предплатили на Китай. А шлемовете, които виждате, пък се слагат отгоре и са за най-рисковите места, за да предпазят докторите“, подчерта премиерът Борисов. Той бе категоричен, че след като нуждите от важните предпазни продукти у нас бъдат задоволени, ще бъдат изнесени и на външния пазар. По същия начин работят и много други заводи в България.

В отговор на журналистически въпроси премиерът Бойко Борисов коментира и изявлението на президента Румен Радев по-рано днес по отношение на извънредното положение. „Един родител, който си обича децата и когато трябва да ги заведе на ваксина или на зъболекар, колкото и детето да плаче и да се дърпа, истинският родител знае, че в бъдеще само това може да му спаси живота и да е здраво“, каза премиерът Борисов, коментирайки мерките, наложени от правителството, за да бъдат защитени животът и здравето на българските граждани. Министърът-председателят подчерта, че ограниченията са болезнени, но ще помогнат за овладяване и справяне с разпространението на COVID-19, както и с негативните социално-икономически последици от пандемията.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close