Здраве

Премахването на зъболекарските кабинети в училищата е грешка, смята д-р Емил Сариев

Пациентите вече идват с точни и ясни изисквания и търсят качеството независимо от цената, казва д-р Сариев

29-годишният д-р Емил Сариев е един от най-младите стоматолози в Смолянска област. Завършил е Медицинският университет във Варна. От 2015 г. има собствена практика в областния град.

„Да бъда зъболекар беше детската ми мечта. Важна роля за това изиграха и моите родители. Бях повлиян от тях чисто емоционално, защото виждах колко се раздават в професията си, как я обичат и някак си успяха да прехвърлят любовта към работата си и към мен“, казва д-р Сариев.

Дипломира се през 2014 г. и още на следващата година отваря стоматологичен кабинет в Смолян. След като завършил идеята му е била да инвестира в микроскоп, какъвто в Смолян е нямало. Отнело му време да се научи да работи с него. Методът се казва ендодонтия. Практикува се от 150 години, но през последните 20 години се налага нов стандарт – работа под увеличение със стоматологичен микроскоп. Виждат се неща, които с просто око не може да се видят, а увеличението е от 6 до 19.2 пъти.

„На пациентите в началото им беше странно, защото обикновено, когато отиват на зъболекар, са в седнало положение, не в легнало, както е с микроскопа“, споделя лекарят.

Лечението, което провежда младият стоматолог е с голяма прецизност

Работата му е насочена изцяло микроскопски и всяко лечение се осъществява под микроскоп с много голяма прецизност и точност. Като млад лекар д-р Сариев обръща поглед и към обучението на свои колеги и започва като сертифициран лектор в най-голямата стоматологична фирма в света и за момента е единствен в България, който води курсове. Макар и на тази възраст д-р Сариев вече е натрупал солиден опит. За себе си казва, че да си млад стоматолог е изключително отговорно, но и много приятно. Професията е благодатна, има постоянен контакт с хората, а в същото време пред него се отварят големи възможности за усъвършенстване. Курсовете и обученията са неделима част от работата му, а най-добрият начин да се справи един специалист с конкуренцията, е да предлага качествена услуга и да вярва в собствените си способности, че може да даде най-доброто на пациента.

Микроскопът е неделима част от работата на младия стоматолог

„Част от нашата професия е квалификацията – постоянно ходя на курсове и лекции в различни краища на света. Ако спреш в един момент да учиш, спираш развитието си. И за това се стремя постоянно да се усъвършенствам в работата си, за да мога да предлагам на пациентите си най-доброто и най-актуалното лечение. Инвестицията за оборудване е не по-малко важна от курсовете. Новите технологии в медицината и в частност в стоматологията, ни дават възможност да лекуваме състояния, които допреди няколко години се смятаха за нелечими. Например – една от водещите причини за загуба на зъб е гранулом, който сега се лекува много успешно“, допълва младият зъболекар.

Д-р Емил Сариев работи със здравната каса и не страда от липса на пациенти, макар в Смолян конкуренцията да е много голяма.

„Намираме се в такъв район, че не може да си позволим да не работим с НЗОК. Хората са с ниски доходи и макар касата да не поема голям пакет от дейности, за пациентите е важно и това, което се покрива. Като цяло пакетът, който предлага касата не е достатъчен за един възрастен човек над 18 години да се грижи за своите зъби. Здравната каса поема за възрастни три манипулации, а от скоро поема и протезиране“, коментира той.

За родопчани д-р Сариев казва, че вече обръщат по-голямо внимание на зъбите си. Голяма част от ежедневието е свързано със срещите с хора, независимо каква е сферата им на работата и това е основната причина смолянчани все повече да държат на визията си, на здравето и искат да запазят зъбите в устата си.

„Най-важната част, която дълги години беше пропускана в нашето здравеопазване беше профилактиката – редовни прегледи и хващане на заболяването още в самото начало, преди да е предизвикало някакви усложнения. Сега все повече пациенти държат на профилактичните прегледи и хората осъзнават колко важна е добрата усмивка, която е най-добрата визитка за един човек. Този бум в техоноличното развитие ни дава възможност да предлагаме качествено лечение“, добавя стоматологът.

За специалистите голям проблем са децата в областта ни, за които не е тайна, че са с най-развалените зъби в България. И наблюденията на младия лекар също показват, че подрастващите са с поразени зъби, вследствие на заболявания на твърдите и меките тъкани.

„Може би част от тези случаи се дължат на това, че в нашия край имаме лошия навик да даваме на децата си подсладени напитки – компоти. Наскоро имаше случай, в който родителите бяха силно притеснени за детето си, което е на три години и вече имаше няколко развалени зъба. Обясниха, че не дават никакви напитки от магазина, но пък на ден изпива по два компота, солидно подсладени. Идеята ни е да обръщаме внимание на родителите, за да им предадем навици за отглеждането на децата им“, разказа д-р Сариев.

От три години насам той редовно участва в програмата за силанизиране на детските зъби. Стоматологът не скри, че децата в Смолянска област са с доста поразени зъби. Все по-често се наблюдава да имат и по един или повече липсващи постоянни зъби. Според д-р Сариев премахването на зъболекарските кабинети в училищата е грешка.

„Когато аз бях дете майка ми беше зъболекар в училище и всички деца подлежахме на постоянен контрол. Нямам идея какво се спука в гърненцето на нашето здравеопазване, но това беше добър и работещ модел“, добави той и обясни, че сега това трудно може да се възстанови, защото при лечение на непълнолетните и малолетните задължително трябва да присъства и родителят.

И не всичко във вече четиригодишната практика на д-р Сариев е вървяло като песен. В началото не е липсвал страхът дали ще се справи и ще се получат, ли нещата.

„Всяко начало е трудно. Имаше момент на страх дали ще мога да се наложа, още повече, че пазарът в момента е наситен със стоматолози. Предполагам, че както при мен, така и всеки колега, който започва своята практика, е тръгнал с известна доза страх. Влагаме много време, средства, лишаваме близките си от внимание само и само да може да се наложим. С време страхът изчезва, защото когато предлагаш нещо качествено, няма как да не успееш. Хората все повече се информират от интернет и от други източници, и обикновено идват с точни и ясни изисквания и търсят качеството независимо от цената“, посочва още младият смолянчанин.

Д-р Сариев като лектор по ендодонтско лечение

Д-р Емил Сариев стана известен в медийното пространство след изпратено до в. „Отзвук“ писмо от родопчанка, която дълги години живее в САЩ. При едно от идванията си в Смолян на жената й се наложило лечение на зъб. След като се прибрала в Америка при контролния преглед се установило, че зъбът е излекуван перфектно. Оказало се, че стоматологът й познавал д-р Сариев.

„Случката беше наистина много куриозна. Пациентката беше в Смолян за много кратко време. Дойде с недоверие към мен, но мисля, че си свърших добре работата. Наистина светът е толкова малък. Оказа се, че с нейният ендодонтист сме били на обучение в Швейцария преди няколко години и от тогава поддържаме контакти. Един хубав ден той просто ми писа, изпрати ми нова рентгенова снимка на моето лечение и ми каза: „Чудесно си си свършил работата“. В първия момент не можах да повярвам, че това се случва наистина. Този случай показва, че качеството на работа не се определя от това къде работи човек. Винаги, когато водя курсове, посланието ми към младите е, че не е важно къде се намираш, а как работиш“, с усмивка си спомня за случая д-р Сариев.

Както всички млади хора и той е бил изправен пред дилемата дали да остане да живее във Варна, да отиде в столицата или да се завърне в родния град. След разговор със своя учител и приятел д-р Божидар Кафелов, младият специалист решил да остане в малкия, но красив и спокоен Смолян. Заедно с него в Родопите идва и приятелката му Александрина, с която скоро ще сключат брак. Момичето е от Варна, също е завършила стоматология и е дясната ръка на д-р Сариев. Развива се главно в детската стоматология.

В навечерието на 11 април – Международният ден на зъболекарите, д-р Емил Сариев си пожелава здраве, за да може да практикува професията си. Отправя послание към колегите си да продължават да се грижат за усмивките на хората и за здравето на своите пациенти.

„Нашето съсловие е изключително задружно и пожелавам да запазим с колегите добрите си взаимоотношения и преди всичко да бъдем хора“, казва д-р Емил Сариев.

Елена Павлова

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close