Темида

Прекратиха разследването за смъртта на Велин Фиданов и Красимир Купенов

Окръжна прокуратура – Смолян прекрати разследването за смъртта на председателя на Общинския съвет в Баните Велин Фиданов и приятеля му Красимир Купенов. Постановлението на държавното обвинение е от понеделник и с него се слага край на продължилото повече от година разследване.

Трагедията стана на 20 юли 2017 г. на 6 километра от село Давидково. Същият ден Велин Фиданов, заедно с 52-годишния Красимир Купенов тръгнали към връх Свобода, за да огледат място за построяване на чешма, а след това щели да посетят ловна хижа „Еличките“, където имали среща със секретаря на ловната дружинка Димитър Панчугов. По път взели със себе си и Борис Иванов от Давидково.

Велин Фиданов

„Велин ми каза: „Дай да направим една хубава чешма“. Имаше човекът възможност и искаше да остави за поколенията нещо. Казах му, че познавам района и знам едно място. Той поиска да отидем, за да видим мястото. Вземе ме от къщи и отидохме малко под върха, на главния път. Има една отклонка, където смятахме да хванем канала“, разказва 73-годишният Борис Иванов, който е единственият оцелял от кървавото меле на пътя. Мечтата на Фиданов била да направи чешма за добро, „да има хората къде да си утолят жаждата“. След като свършили с огледа се запътили към ловната хижа, където ги чакал Панчугов, за да говорят за направата на пътя до вилата. Фиданов носел със себе си диня и храна. Седнали на масата, почерпили се и към 19,30 часа си тръгнали.

Загиналият Красимир Купенов

Въпреки че е пил Велин Фиданов се качил да кара джипът „Тойота“ с десен волан. До него отпред седнал Красимир Купенов, а на задната седалка – Борис Иванов. По път спрели да пият вода от една новопостроена чешма, след което тръгнали към Давидково. На прав участък в местността Ангелова каба, на около 6 километра от село Давидково се движели със 107 км/час, установява по-късно автотехническата експертиза. Борис Иванов направил забележка да намали скоростта, Фиданов натиснал спирачките, но загубил управление над колата и джипът започнал да се преобръща на платното. Красимир Купенов и Велин Фиданов изпаднали от автомобила. Иванов успял да се свие между седалките.

Оцелелият Борис Иванов

„Когато натисна първоначално леко спирачките, нещо стана. Той хвана волана, но колата тръгна надясно. Още един път натисна докрай спирачките. Усетих, че задницата се надига и аз се хвърлих по инстинкт между седалките. Първо се вдигна джипа в дясната задна част. Не помня колко пъти се завъртя. Аз си стоях отдолу, хвърляше ме като топка и чаках да се успокои. Когато спря да се движи, видях, че е паднал върху гумите. Люкът беше счупен. Наблизо имаше една чешма, пийнах малко вода и веднага се върнах да търся Велин и Красимир“, казва още оцелелият Борис. Изпадналите от колата мъже били изхвърлени в противоположни посоки. Велин Фиданов загинал на място, а Красимир Купенов все още дишал. „Не можех да им помогна с нищо. Клекнах на земята и започнах да чакам линейката. Страшно тежко е да видиш това“, спомня си Борис. Линейката пристигнала за 15-20 минути. Въпреки усилията на лекарите Красимир Купенов умира в Спешно отделение в смолянската болница.

В МБАЛ Смолян бе приет за лечение Борис Иванов с натъртвания на гръдния кош и тялото. „Живея втори живот при тази зверска катастрофа“, бяха думите на оцелелият мъж.

По време на досъдебното производство е назначена химическа експертиза, която установява, че шофьорът на джипа-ковчег Велин Фиданов е бил с 1,71 промила алкохол. Приятелят му Красимир Купенов с 0,94 промила, а Борис Иванов изобщо не е употребил алкохол.

Според съдебно-медицинската експертиза и при двамата починали причината за смъртта е съчетана тежка черепно-мозъчна гръдна и коремна травма.

Категорично е доказано, че зад волана на „Тойотата“ е бил Велин Фиданов. „Извършено е престъпление, но с оглед смъртта, е налице основание изключващо водене на наказателно производство“, пише в постановлението на Окръжна прокуратура.

Велин Фиданов (първият вдясно), заедно с кмета на Смолян Николай Мелемов (първият вляво), бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, смолянчанина Георги Миховски и бившия шеф на Ловно стопанство „Женда“ Фикри Рамадан (в средата) след лов на 26 декември 2009 г.

Велин Фиданов е роден през 1963 г. и е една от знаковите политически фигури в Община Баните. Общински съветник в няколко последователни мандата и основен конкурент на избраните кметове на местните избори през последното десетилетие. Бил е общински лидер на РЗС, НДСВ и ГЕРБ. Фиданов бе бизнесмен със силно влияние в политическите среди, стигащи до най-високо място в държавата. Заради него бившият областен управител Димитър Палагачев издаде удостоверение, че сградата на Община Баните няма акт за държавна собственост и така му даде възможност да сложи ръка върху нея, след което Община Баните влезе в дълга съдебна сага. Последва изключване от НДСВ. А за да стане Фиданов местен ръководител на ГЕРБ, кметът на Смолян Николай Мелемов и областен ръководител на партията отстрани избраното от местните членове ръководство. През април т. г. Велин Фиданов стана председател на Общинския съвет, след като бе свален Севдалин Хъшинов. Има две деца. Дъщеря му Диана бе юрисконсулт в Областна администрация – Смолян, а синът му Румен е общински съветник.

Красимир Купенов е роден през 1965 г. в Баните, живееше в Смолян. Работил е като шофьор в общинската администрация на Баните. Семеен. Брат е на бившия шеф на полицейския участък в селото Илчо Купенов.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close