Инциденти

Прекратиха разследването за катастрофата, погубила три момчета от Девин

Две години и половина след трагедията, почернила Девин, Окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство. Васил Гавазов, Симон Тютюнджиев и Александър Асенов останаха завинаги на 18 години. Младежите загинаха на място, след като колата им падна в ледените води на река Широколъшка. Николай Велев е единствения оцелял при катастрофата, която цял живот ще остане в съзнанието му.

Потрошената до неузнаваемост кола, в която загинаха момчетата.

22-ри декември се оказа фатален за тийнейджърите. Привечер младежите решават да се разходят до Широка лъка. Взели колата „Рено Меган”, собственост на брата на Симон. От Девин към Широка лъка карал Васил, който отскоро имал книжка. На връщане зад волана сяда неправоспособният Симон. В селото пристигнали с висока скорост, която направила впечатление на местните жители. След като направили няколко кръгчета по тесните улички, те си тръгнали към Девин. Малко след табелата колата излиза от пътя от четири метра пада в реката по таван. Оцелелият Николай Велев пътувал на задната седалка и успял да се измъкне след като разбил задното стъкло. Мокър до кости, тръгнал по пътя към Широка лъка. Махал на преминаващите автомобили, но никой шофьор не спрял. Момчето стигнало до бензиностанцията в селото, която е на около километър от мястото на инцидента. „Целият беше мокър и много уплашен. Каза: „Стана беля, да се обадим на „Бърза помощ”. Казвах им да не се движим с такава скорост, но никой не ме послуша”, разказа тогава служителят на бензиностанцията Дамян Симеонов, който подал и сигнала за помощ на тел. 112.

На следващия ден автомобилът бе извлечен със специална техника, като преди това ламарините са разрязани, за да се извадят телата на загиналите момчетата.
Симон учел в Професионалната гимназия по електротехника, а Васил, Александър и Николай в СОУ „Христо Ботев“ в Девин.

От около четири метра е паднала колата с четирите момчета.

Ден след катастрофата на профила на Васил във фейсбук бе качен чат от телефон, в който момчето обяснява, че кара колата. В профила на Симон в социалната мрежа пък има снимка на реното от 22 ноември 2014 г., с коментар, че това е новата му придобивка.

Този чат е своеобразна „черна кутия“ от миговете преди катастрофата, отнела живота на трима прекрасни младежи. Сложен бе съвсем за кратко в профила на едно от загиналите момчета, а после го изтриха.

По време на разследването са назначени съдебно-медицински и автотехнически експертизи. След настояване на близки на загиналите момчета прокуратурата нареди да бъде извършен ДНК-анализ, за да се установи кой от четиримата е карал колата преди катастрофата.

Автотехническата експертиза доказва, че причината за трагедията е несъобразена скорост. Неправоспособният шофьор карал колата със скорост близка до критичната. Навлязъл в един от завоите с 69 км/час, последвало е завъртане и колата полита в коритото на реката.

Разследването по случая е прекратено с постановление от 12 юни т.г. с основен мотив, че момчето, управлявало колата-ковчег не е между живите. Прокурорският акт не е влязъл в сила, но до този момент жалба срещу него не е подадена.

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close