Местна власт

Прехвърлянето на езерата „Рибката“ и „Лагера“ на държавата не мина в ОбС

Прехвърлянето на двете езера „Рибката“ и „Лагера“ на държавата „на пожар“ удари на камък днес. С 10 гласа „за“ , 3 „против“ и 7 „въздържали се“, докладната на кмета Николай Мелемов бе отхвърлена днес от Общинския съвет на Смолян. Тя бе внесена като извънредна точка на 28 август без обсъждане и с искане решението да влезе в сила веднага, а не в предвидения от закона за местното самоуправление 14-дневен срок.

Любомир често идва на „Лагера“, за да подиша чист въздух и да отмори с любимото хоби – риболов.

„Община Смолян няма нужда от тези язовири и за това предлагам да бъде прехвърлена собствеността. Те имат нужда от ремонт, а ние нямаме възможност и пари за това, нито пък ги използва по някакъв начин“, посочи кметът на Смолян. Според него, за да се направи ремонт, първо трябва да се изкупят частните имоти наоколо. Той заяви, че ако рибарският съюз иска „Лагера“, може да го получи на концесия за 20-30 години. По изчисления на администрацията ремонтът на езерата ще струва милион и половина лева. Отделно от това ръководството на общината е заплашено от санкции заради неизпълнени предписания на контролните органи.

„Така, както е изготвена докладната, навява едно усещане за незаинтересованост и бягане от отговорност. Защо не полагаме достатъчни грижи? Тези язовири са в такова състояние от много време, нуждаели са се от системна поддръжка. Последните предписания са от март и са със срок. Сега искаме да ги дадем на държавата скоростно и с предварително изпълнение. За мен е необяснимо защо се налагат тези пожарникарски действия“, каза в изявлението си общинският съветник от ГЕРБ Филип Топов. Той предложи кметът да оттегли докладната и въпросът да се реши след широк обществен дебат, дори съветниците да отидат на място, за да видят какво е състоянието на двете езера.

Язовир „Рибката“

„Езерото „Лагера“ е уникално място, където е съхранено защитеното растение блатен плаун. Правили сме опити с общината да се търсят решения, да се готвят проекти, за да се запази. Съюзът на риболовците бяха добри стопани – поставяха се пейки, косеше се тревата. Възниква и друг въпрос – ние ги даваме на държавата, но тя дали би ги приела“, каза Екатерина Гаджева – общински съветник от ГЕРБ и директор на РИОСВ. Според нея „Лагера“ вече се е върнал в рамките на естествен водоем, какъвто е бил преди построяване на стената, за да бъде превърнат в язовир за напояване.
Председателят на ОбС Димитър Кръстанов попита кмета дали има държавна структура, която да е проявила интерес за двата водоема. Мелемов отговори с „не“.

Advertisement
Back to top button
Close