ГОРЕЩА ТЕМАНА ФОКУС

Предстои още много хора да се заразят с коронавирус, обяви директорът на РЗИ – Смолян

„Предстои много хора още да бъдат заразени с новия вирус. Не се очаква скоро да затихне епидемичната ситуация, затова е необходимо да бъдем внимателни и предпазливи. Целта на всички мерки, които се предприемат, е плавно и равномерно да натоварваме здравната система, за да може да окаже необходимата медицинска помощ на всички, които се нуждаят“. Това заяви днес на брифинг в областната управа директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева. На регулярната пресконференция бе дадена актуална информация за разпространението на Covid-19 на територията на Смолянска област.

Общият брой на установените случаи от началото на извънредното положение е 516, за изминалата седмица са 46 на възраст от 22 до 93 години. От новорегистрираните 31 са на лечение в болница.

„Има тенденция за леко увеличение с предходните две седмици и това ни поставя на 7-мо място сред областите в страната по брой установени случаи за седмицата. Починали са трима пациента в МБАЛ – Смолян, които са били на интензивна терапия. Те са от общините Смолян, Рудозем, Мадан. С тях общият брой на починали жители на областта от началото е 16“, каза областният управител Недялко Славов. Излекуваните през последната седмица са 20, или общо 403. Активните случаи към момента са 97, от които 38 хоспитализирани, настанени в МБАЛ Смолян – 24, МБАЛ Мадан – 10, МБАЛ Девин – 3 и един се лекува в „Св. София“ в столицата.

„Изминалата седмица беше с висок брой новорегистрирани носители и болни от коронавирус при положение, че в областта през седмицата не беше констатирано голямо производствено огнище. Двама лекари са заразени с Covid-19. Единият е на работа извън областта, другият е от ЦСМП“, каза д-р Кубатева. Контактни на заразени лица са 110. Най-голям е броят в община Смолян – 54, Рудозем – 24, Мадан – 13. Под карантина са и 34 лица, пристигнали от държави, обявени като рискови зони.

През седмицата в лабораториите в областта са направени 478 бързи теста, като 375 са на персонал и домуващи в трите социални дома – Ровино, Петково, Фатово. Положителните резултати са 28. 9 от тях са на работещи в социалните домове, изследвани са с PCR. Има един служител в администрацията в дома във Фатово, който е с коронавирус. Д-р Кубатева обясни, че заразеният е бил в отпуск и не е имал контакт с колеги и домуващи. С PCR са изследвани 148 лица, от които 24 – медицински персонал.

„В момента в областната болница се лекуват 24 пациента с доказана коронавирусна инфекция. В интензивно отделение са двама, като едната пациентка, след два отрицателни теста, предстои да бъде изписана. Тя беше на лечение почти един месец в ОАИЛ и е първият пациент, който ще бъде изписан от там директно. Хората са уморени, но са мотивирани и работят. Няма сериозни проблеми и натиск върху системата. Може да се справим на този етап“, каза директорът на МБАЛ – Смолян д-р Марин Даракчиев.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close