Advertisement
НОВИНИОБЩЕСТВО

Представят в изложба „100 години кино в Чепеларе“

Във фоайето на НЧ „Родопска искра 1880“ бе открита изложба „100 години кино в Чепеларе“ по инициатива на председателя на читалището Ангел Николов. Трудът му бе почетен с плакет от Община Чепеларе, връчен от зам.-кмета Антоанета Аговска.

Читалищните дейци разказаха, че през 1921 г. в Чепеларе било прекарано електричество, а малко по-късно и открито първото кино от Димитър Чичовски. Той дал идеята да се достави кино машина и да започне прожектирането на филми. Първата прожекция се осъществила през 1922 г. След няколко години читалището се сдобива с цялостна апаратура и започва само да провежда прожекции. Назначен е и директор, който да отговаря за кинотеатъра.

Част от показаните в изложбата документи се съхраняват в държавен архив Смолян и са предоставени специално за изложбата. През избухналия пожар през 1951 г. е изгоряла голяма част от архива на читалището, включително и на киното, което всъщност прави доста трудно детайлното проследяване на дейността му. Затова изложбата показва само малък отрязък от сто годишната му история.

Посетителите на експозицията могат да проследят от документите, че читалището е едно от малкото със собствена кино-машина и салон пригоден за това и по тази причина много читалища търсят съвети и задават въпроси относно уреждането на киносалона.

В представените документи се посочва, че от край време чепеларци са били сред първенците.  През 1950 г. чепеларското кино получава награда за най-добро кино в страната. Първата закупена машина не е запазена, но се съхраняват две руски кино-машини в отлично състояние, които имат историческа стойност.

От юли миналата година е възстановено прожектирането на филми и прожекциите се радват на огромен успех.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец май.

Нели Гергьовска

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!