Advertisement
НОВИНИ

Представители на туристическия сектор от Смолянска област преминаха през обучения и семинари по трансграничен проект

Представители на туристическия сектор от Смолянска област, района на Сандански и Гърция преминаха през обучения и семинари по трансграничен проект „Инициатива за капитализиране на перспективите на туризма в региона” – „Cap Tour”. Това каза на заключителна пресконференция Георги Пампоров – председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори. СРХР е един от партньорите по българо-гръцкия проект, изпълняван по Програмата  за трансгранично сътрудничество „INTERREG V-A Гърция-България 2014-2020 г.“ В рамките на проекта е създадена партньорска мрежа от представители на туристическия бизнес от двете страни на границата. „Основната цел на проекта е да подобри предприемаческия климат, предприемаческата среда на Смолянска област. Една от специфичните цели на проекта е да предостави индивидуални услуги и индивидуални консултации на представители на бизнеса, които имат нужда от такива в някаква посока”, уточни Пампоров. По неговите думи благодарение на добрите лектори, които са успели да намерят, представителите от туристическия бранш са останали много доволни, защото са  получили много полезни практически знания извън теорията, за това как сами  могат да вършат индивидуалния си маркетинг с минимални финансови ресурси.

По време на реализацията на проекта са проведени поредица от дискусионни „Кръгли маси“ на тема „Иновации, екстраверсия, корпоративна социална отговорност в туризма“ с представители на отделните туристически сектори: хотелиери, ресторантьори, туроператори и турагенти, проведени през м. май 2022 г. Разработени и предоставени за ползване от представители на  заинтересованите страни на два наръчника: “Ръководство по безопасност на храните“  и  “Ръководство за набиране на средства за стартиране на бизнес“.

Проведени са  специализирани обучения, насочени към заявилите желание за участие представители на туристическия бизнес, организирани в различни селища на Смолянска област – Смолян, Девин, Триград, Чепеларе, Рудозем, Баните. Специализираните обучения за повишаване на уменията, изпълнени по проекта, са по предварително определени теми: „Организация и управление на микро, малки и средни предприятия с акцент върху финансовия мениджмънт“, „Използване на Интернет Комуникационни Технологии в туризма“, „Въвеждане на нови услуги и продукти с туристическа насоченост“.

По проекта е създадена и електронна Платформа за партньорство, в която може да се влезе чрез линк: https://captour.hhf.gr/en/partnership-opportunity-platform-bg/ .  Платформата съдържа полезни обучителни материали за туристическия бранш, достъпни за всички заинтересовани страни.

Проектът е реализиран с безвъзмездно финансиране по Програмата  за трансгранично сътрудничество „INTERREG V-A Гърция-България 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и националните бюджети на Република Гърция и Република България.

Като основен проблем в сектора и от двете страни на границата Пампоров посочи, че е недостигът на квалифицирани кадри. Според него се наблюдава отлив на желаещи да работят в този сектор, защото туристическият бранш е с ниско заплащане, а и двете държави са засегнати от миграционни процеси. Българските и гръцките предприемачи в туризма споделят и общи проблеми в сферата на инфраструктурата,  хотелиерите от двете страни на границата не са доволни от забавянето на отварянето на ГКПП „Рудозем – Ксанти“.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!