Здраве

Представител на Фонда за лечение на деца за първи път идва в Смолян

Пациентски организации „Заедно с теб“ стартират Национална кампания в българските градове за повишаване на информираността на пациентите относно техните права и запазване на здравето с профилактични прегледи. Инициативата започва на 7 юни 2018 г. в 16.00 часа, в Смолян, в конферентната зала на Планетариума. На срещата ще присъства Пенка Георгиева – председател на Пациентски организации „Заедно с теб“, член на Обществения съвет на Фонд за лечение на деца. Тя ще разясни принципите на работа на Фонда за лечение на деца – кой има право; необходими документи; какво се финансира най-често.

„ДА ПОПИТАМЕ за Фонда за лечение за деца, за профилактика на диабета и хипертонията, очните заболявания, медицинските изделия, за Асоциацията на пациентите със сърдечносъдови заболявания, за клиничната хомеопатия, за правата на пациентите“, е мотото на кампанията.

Гражданите на Смолян и областта ще имат възможност да измерят безплатно кръвното си налягане и кръвната захар, да направят безплатна консултация с ендокринолог, кардиолог, офталмолог, да се посъветват с хомеопат, да получат информация за консултации, свързани със здравето.

В програмата е предвидено изказвания на местни активни граждани и обявяване на местата за профилактично измерване. Ще се разяснят принципите на работа на Фонда за лечение на деца, често срещани очни заболявания, профилактиката на социално значими заболявания: хипертония и диабет, клиничната хомеопатия и др. Ще се разисква и въпросът с Националната здравна карта, както и ще се даде информация за координати за помощ при правни консултации при спорове и конфликти с лечебни заведения, между лекари и пациенти; с държавни и общински органи и институции и др.
Партньори на инициативата са Сдружението на общинските болници, сдружение „Етика в медицината“, местни структури, както и с подкрепата и активното съдействие в Смолян на г-жа Екатерина Станчева – адвокат от Софийска адвокатска колегия и председател на сдружение „Етика в медицината“.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close