Местна власт

Председателят на ОбС инж. Данчо Киряков: Докато не се изметат улиците от „Титан“ няма да се справим с фините прахови частици

Като стане дума за „Титан“ почва да ме боли глава, заяви председателят на Общинския съвет

Докато не се изметат улиците от „Титан“ няма да се справим с фините прахови частици, каза вчера председателят на Общинския съвет по време на сесията инж. Данчо Киряков.

„Като стане дума за „Титан“ почва да ме боли главата. Не може в 21 век да събираш пясъка на ръка – три месеца ще го събират, два месеца ще изнасят чувалите, и накрая ще дойде време за следващото опесъчаване. Къде са машините, които общината купи – за два дена с тях ще се оправят нещата. Срамота е – 21 век, с метличката да събират пясъка. Да те е срам, когато дойдат чужденци в града“, допълни още гневно Киряков по време на дискусията по точката за приемане на Годишния отчет за 2018 г. по изпълнение на Програмата за намаляване на замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ10) и Плана за действие към нея за периода 2015-2020 г.

Кметът Николай Мелемов, който поиска от общинските съветници да му одобрят отчета, се съгласи с казаното от Киряков с думите: „Така е“.

Лидерът на КРОС Кирил Хаджихристев заяви, че през последните три години отчетите на кмета Мелемов за фините прахови частици са копи-пейст, с изключение на намаляването на стойностите на ФПЧ.

„В тях има неверни работи. Кажете кога в Смолян се обработват терени с химия, такова животно в Смолян не съм виждал“, добави Хаджихристев.

Мелемов съобщи пред съветниците, че е възложил миене и почистване на улиците. Направена е била и среща с директорката на Областно пътно управление и е получил уверението й, че ще започне почистване и на улиците в обхвата на държавните пътища.

„Това е проблем в града, хубаво е да се мине на химия, макар цената да е по-различна“, коментира кметът.

Общинският съветник Димитър Кръстанов (БСП) и колегата му Филип Топов похвалиха действията за миене и почистване на пясъка.

„Даваме си сметка, че замърсяването с ФПЧ е от отоплението с твърдо гориво. Замърсяването с пясъка пък е изключително вредно за двигателите на автомобилите и според едно проучване въздушните филтри трябва да се подменят на 5 000 км“, информира Кръстанов.

След явно с гласуване с 13 гласа „за“, 3 „против“ и 7 „въздържали се“ годишният отчет на Мелемов за изпълнение на програмата не бе приет.

Advertisement
Back to top button
Close
Close