Вяра и традиции

Председателят на дружеството на пчеларите в Смолян Иван Бялков: Всеки мед е добър, пчелите не събират фалшив

Г-н Бялков, 10 февруари – Св. Харалампий, е ден на пчеларя, и е един повод да поговорим за пчеларството в Смолян. Старите българи са смятали този занаят за един от най-сложните, така ли е и днес?
Въпрос на гледна точка е. Не бих казал, че е лесен занаят, но той изисква любов към пчелите. Изисква изучаване на техния начин на живот и какво се случва в кошера. Ако знае пчеларят това нещо, ще му бъде много лесно. Другият момент, който не е за подценяване, е с каква растителност разполагаме около пчелина – периоди на цъфтеж, медодайност и т.н. Много е тясна връзката между природа и пчели.

Каква е ролята на пчелите в нашия свят и доколко е сериозен проблемът с изчезването им. Последните години много се шуми по въпроса „синдром на празния кошер“?
Както казах връзката между природата и пчелите е много тяхна. Те са неразделна част от хранителната верига на човек. Опрашват около 80-85% от растенията, които участват в хранителната верига. А прекъсне ли се това опрашване ще спадне добивът от тези растения, благодарение, на които живеем. И от там нататък се къса веригата. Смъртността на пчелите е дълъг процес и зависи от много фактори. Като основната причина е пчеларят – от ненавременни взети мерки или пък неправомерно използване на т.нар. препарати за растителна защита, които в нашия край – Родопите не се използва. Другата причина е неспазване на съществуващите закони в страната за прилагането на тези препарати. Не е за пренебрегване и другия момент – вкарване в България на препарати, които не са разрешени от българското законодателство и съответно от Европейското законодателство. Има такъв нелегален внос на препарати, които са с дълготрайно отрицателно влияние най-вече върху нервната система на пчелите и от там нататък се получава така нареченият „синдром на празния кошер“.

Вие сте дългогодишен пчелар. Кое ви привлече в този занаят?
От 15 години съм пчелар и занаят го получих по наследство от баща ми. Отглеждането на пчели не е лесно. Грижи се полагат цяла година. Въпреки че през зимните месеци, които се наричат „спокойни“ от страна на пчеларстването, също се полагат грижи. Редовно трябва да се посещава пчелина, а големите снегове и ветровете също създават на моменти неприятности – съборени или затрупани кошери. Пчеларят е длъжен да се грижи за семействата си, ако искат да му оцелеят напролет. Оцеляването също е е свързано с есенната подготовка. На 1 август започва новата пчеларска година и пчеларят трябва да предвиди нещата за зимуването – пчелите да бъдат снабдени с хубава храна, т.е. естествени медови запаси, ако не достигат трябва да се допълнят своевременно и в нужното количество. Ако погледнем живота в кошера семейства, зазимени със стари, некачествени майки почти не презимуват. Важен е и другият момент – третирането срещу вредителите по пчелите – акари, заболявания като нозематоза. Ако пчеларят не вземе мерки есента да подготви пчелите, напролет ще брои само празни сандъци.

През декември пчеларите излязоха на протест и поставиха редица искания, които и смолянчани подкрепиха. Настъпиха ли промени и от какво има нужда секторът, за да се развива?
Секторът официално има нужда да бъде признат като сектор в животновъдството, а не да бъде замитан под килима. Информативно не е пропуснат в Европейските програми, но са създадени изкуствено различни пречки, така че не всеки да може да се включи в тях. Настояването ни на този протест беше да се заплаща за опрашване на всяко регистрирано пчелно семейство. В Щатите, например се плаща по 150 долара, в Европейския съюз е около 65 евро на кошер. Ние настояваме поне да бъде едно прилично заплащане – около 40 лева на всяко регистрирано пчелно семейство, а не да се поставят условия, този, който има два кошера, да се регистрира като земеделски производител. Това веднага води до допълнителни разходи, например плащане на осигуровки. Да изключим бумащината, но има много неща, които трябва да бъдат изчистени, така че много хора да се занимават с любов с пчеличките.

Вие сте председател на дружеството на пчеларите в Смолян. Колко са регистрираните членове?
В дружеството към този момент са регистрирани 65 човека. Преди три месеца отпразнувахме 80 години от създаването на пчеларско сдружение в Смолянско. Сега членовете обслужваме около 920 пчелни семейства. От друга страна има нежелаещи да се регистрират, за тях не мога да дам информация.

Каква е ползата от това да бъдат членове на дружеството?
Дружеството води активен живот. Вече девет години сме официално регистрирани и вписани в Търговския регистър. Всеки месец каним лектори, чиито разходи покриваме от средствата, събирани от членския внос. Извършваме колективно посещение на пчелини из страната. Ходим на изложения. В час сме с всички последни новости, които предлага пазарът на пчелния сектор. Тези хора, които не искат да членуват, разчитат на интернет или какво му е казал дядо му или прадядо му. След 1970 година има коренна разлика в начина на отглеждане на пчели във връзка със засилените различни заболявания, промяната на климата, технологиите и много други неща, които разучаваме в дружеството. Правим колективни заявки за лекарства, доставяме организирано восъчни основи и най-вече безценен е обменения практически пчеларски опит.

Миналата година беше ли успешна за смолянските пчелари?
Не, за съжаление съжаление миналата година беше поредната трета година със слаб медодобив. Някъде около 12 килограма на семейство. Имаше колеги, които по различни причини не изкараха нищо.

Какво очаквате от тази година?
Надеждата умира последна. Надяваме се на много по-добра година. Но има една груба приказка: „Пчели и пенсионери се броят на пролет“. Така че докато не мине март месец или средата на април не можем да кажем с каква процентна смъртност ще приключим старата година и ще започнем новата. Може би към края на април става ясно каква ще бъде годината. Изключително сме зависими от климатичните условия.

А успяват ли родопските пчелари да реализират продукцията си при една добра година?
Нашата продукция е в много малки количества. Ние не работим с тонажи. Проблеми имат тези, които вадят по 10-15 или 20 тона. Ние сме с около 100 до 500 килограма и нямаме трудности. Само братовчедите и приятелите изчерпват количествата.

Как можем да познаем фалшивия от истинския мед?
Това е старо насаждение, че всички пазари са пълни с фалшив мед. Първото нещо, което бих споделил, е читателите на вашия вестник да се доверят на един от родопските пчелари. Градът се познаваме, в областта също. По сергиите не съм сигурен и не мога да твърдя, че продават фалшив мед, но не е тайна, че в страната ни има нерегламентиран внос от Турция, Аржентина, Китай, Украйна. Този мед не е изследван и не може да се каже какво съдържа. Така че всеки сам си избира какво да яде.

Какви са предимствата на родопския мед?
Всеки казва моят мед е най-добър. Всеки мед е добър. Пчелите не събират фалшив мед. При тях такова нещо няма. Те събират истински, но само да не се намеси пчеларят. Но всеки държи на името си и като познавам колегите си такова нещо не съществува.

Има ли влечение към пчеларството от младите хора?
За моя радост има влечение. Малко останахме хората около 70 години. Повечето са малко по-млади от нас, дори и доста млади, което е доста радостно, че има желаещи.

От къде идва желанието, кое е в основата?
Това е личен избор на всеки един, като хоби е. Който гледа 5-10 кошера, все едно си има домашен любимец. Не можеш с произведеното от тях да изхранваш семейството си. За да се каже, че пчеларстваш на едро трябва да имаш от 30 кошера нагоре и да правиш сериозни добиви. В Родопите няма паша за голям брой семейства.

Скъпо хоби ли е да отглеждаш пчели?
Не е евтино. Първоначалната инвестиция за едно семейство е 300 лева. Препоръчвам на хората, които мислят да се занимават с пчеларство, една година да четат вестници, книги, да се консултират с няколко не много възрастни пчелари, или пък да заповядат в дружеството и ще получат безценна информация. Дружеството ни е отворено, не е затворена група и всеки, който има желание за тази дейност е добре дошъл.

Ще отбележите ли по някакъв начин празника?
Да, на Св. Харалампий, от 11,30 часа ще има литургия и освещаване на мед в храм „Св. Висарион Смоленски“. Дружеството събра пари и подарихме на църквата иконата на Св. Прокопий.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close