НОВИНИ

Председателят на Девинския съд участва в Международна конференция в Будапеща

Председателят на Районния съд в Девин Илияна Ферева – Зелева, взе участие в VII Международна конференция на тема „Съдилища и комуникации“. С решение на Висшия съдебен съвет тя бе командирована в Будапеща заедно с шефката на Районния съд в Стара Загора Милена Костова – Колева. Събитието се проведе на 10 и 11 октомври в унгарската столиза.

Международната конференция се организира ежегодно от Национална служба за съдебна власт, а тази година беше посветена на сложния въпрос на съдилищата и комуникациите  с национални и международни експерти, известни в актуалната тема. Фокусът на събитието бе „Изграждане на доверие чрез комуникация“  с акцент върху темите „Комуникация по важни случаи“, „Мисия на съдилищата за насърчаване на ценности“ и „Вътрешна комуникация“.

Тази година събитието привлече около 80 гости от 19 страни, включително Германия, Испания, Полша, Хърватия, Латвия, България, Албания, Румъния, много от които са завръщащи се гости. В своята тържествена встъпителна реч д-р Tunde Hando – председател на Националната служба за съдебна власт, подчерта значението на общественото доверие в съдебната система, като подчерта, че може би най-важната задача на съдебната комуникация е да се укрепи това доверие. Целта на поредицата от конференции е да се създаде международен професионален форум, на който да се обсъждат различни методи, използвани във вътрешната и външна комуникация на съдилища в цяла Европа. Споделяне на професионален опит, добри практики, обсъждане на спорни въпроси и техните възможни решения. В речта си д-р Tunde Hando цитира г-н Ференц Деак, изявен унгарски държавник, известен като „мъдър човек на нацията“ – „Щастлива е страната, в която съдията и съдебното решение, носи не само справедливост, но успокоява страните чрез доверието. Посланието е просто и важно, а то е „ Доверие в съда и личността на съдията“. Общественото доверие засилва приемане на съдебното решение на индивидуално и социално ниво, увеличава желанието на гражданите да сътрудничат, опростява вземането на решение и насърчава стабилността на институционалните дейности. Целта на конференцията бе да се обсъдят публично инструменти и методи за комуникация за увеличаване на доверието. Ерика Бесни – бизнес-треньор, откри поредицата от професионални лекции. Фронталните презентации бяха продължени с представяне на комуникацията по важни случаи от Хосе Мария Ортега Мартинес де Виктория, ръководител на Службата за комуникации във Върховния съд на Кастилия и Леон. Институционална комуникация по предоставяне на информация на медиите за съдебни процеси от голям медиен интерес. Лекцията му беше последвана от представянето на д-р София Леле, вицепрезидент на Административно-трудовия съд в Сегед относно съобщението за делото по казуса, наречен „ Камионът на смъртта“ в Сегед. Културната мисия на съдилищата и вътрешната комуникация бяха представени от изтъкнати оратори като Ивета Жаудема, служител по международни комуникации във Върховния съд на Латвия и Джон Кафлан, заместник-директор по комуникациите в Академията за Европейско право (ERA).

„Участието ми в конференцията по темата „Съдилища и Комуникации“  беше изключително вълнуващо, чест и привилегия, за което изразявам огромна благодарност към Съдийската колегия на Висш съдебен съвет, че ми предостави тази възможност за участие. Участието ми в този международен форум ми даде възможност да получа знания и почерпя нови идеи по темата „Мисия на съда да промотира ценности“, които възнамерявам да приложа в следващите инициативи на  Районен съд – Девин  по „Образователна програма – Съдебна власт, информиран избор и гражданско доверие“, които ще проведем през учебната 2019г -2020г. Първата е вече очертана в Деня на отворени врати, който ежегодно Районен съд Девин провежда през месец декември,  посветен на  „Международния ден по правата на човека 10 декември“. Тази година Районен съд – Девин ще проведе Ден на отворени врати на 05.12.2019г.“, сподели председателят на съда в Девин Илияна Ферева – Зелева.

Advertisement
Back to top button
Close
Close