Advertisement
НОВИНИ

Пребит ловец от три години търси справедливост, прокуратурата се опитала да потули случая

Три години смолянчанинът Славчо Сапунджиев търси справедливост. През есента на 2019 година той е жестоко пребит в село Виево. От тогава до сега, въпреки че извършителите са известни, все още няма присъда. Вследствие на побоя 62-годишният мъж е получил две средни телесни повреди – счупена скула, горна челюст и четири ребра, както и множество наранявания по тялото. „Притеснявам се, че делото много се протака. Трета година измина от побоя. Искам справедливост и виновниците да понесат отговорност за извършеното от тях. Имам усещането, че случаят се потулва и затова ви потърсих“, каза в редакцията на „Отзвук” пребитият мъж и добави: „Повече от две години прокуратурата протакаше и се опитваше да потули случая и не повдигаше обвинение, а досъдебното производство се водеше срещу неизвестен извършител. Първият прокурор, който пое случая, две години го разследва и накрая излезе с постановление за прекратяване на досъдебното производство. И … така го приключи. А мотивите в прокурорското постановление бяха, че има извършено престъпление, но няма известен извършител. И то на фона на моите показания и на останалите свидетели. Аз бях посочил кои мъже са ме нападнали“, продължи да разказва Славчо Сапунджиев. Той обжалвал пред Смолянския районен съд и постановлението за прекратяване е отменено, а делото върнато за доразследване. Съдът пише в определението си, че по досъдебното производство има неопровержими данни, сочещи извършителя. След връщане на делото на държавното обвинение, за по-малко от два месеца, са повдигнати обвинения на двамата биячи – на единия като извършител, а на другия – като помагач, и е внесен обвинителен акт в съд.

Славчо Сапунджиев е бил буквално обезобразен

Побоят, който за дълго време приковал Славчо Сапунджиев на легло, станал на 19 октомври 2019 г. Тогава смолянчанинът ходил на лов с групата от село Виево. „Бяхме решили да си направим банкетче и се събрахме в ресторанта на кооперацията да хапнем и пийнем. Всичко беше нормално, говорихме си, не е имало пиянски изпълнения. В един момент двама души започнаха да ме бият жестоко. Нямам обяснение каква е причината. Единият, който е основният извършител, се казва Бойко Узунски, а другият е негов приятел, който беше наш гост по време на лова – Атанас Емилов. Бойко ме провокираше в началото, търсеше да се заяде с мен. Попитах го какво иска и тогава беше първото нападение. Малко след това реших да си ходя. Но те ме настигнаха по стълбите, удариха ме в гръб и паднахме от една площадка от около 2-3 метра височина. След това Бойко започна да ме рита по тялото. Опитвах се да се отскубна от него. Тръгнах към стълбите, но ме пресрещнаха отново и продължиха да ме удрят. Колегите-ловци бяха излезли навън. За съжаление никой не се намеси да ме спаси”, разказа Сапунджиев. Пребитият мъж помолил някой да се обади на 112, но никой от колегите му не посмели да го направят. „А ръководителят – Захари Соколов, дори ги предупреди да не се обаждат. Това той го призна пред съда – че нямал намерение, и нямало да се обади на 112. Спасих се по чудо. Когато влязох вътре, взех телефона си, който бях оставил да се зарежда, и се обадих на съпругата и синовете си и те са подали сигнал до полицията”, добави още мъжът.

Първото съдебно заседание по делото за побой е било през февруари, но се е отложило, защото единият от подсъдимите е представил болничен лист. Последвали още четири насрочвания и само по едното от заседанията е бил даван ход и са разпитани 15 свидетели. Сапунджиев се чуди какво ли ще измислят за следващата дата – 8 декември. По делото пострадалият е конституиран като частен обвинител. Съдът е отхвърлил искането му е да бъде конституиран и като граждански ищец по предявения иск за 120 000 лева за причинените неимуществени вреди, за да не стане това причина за отлагане на процеса.
Славчо Сапунджиев до ден днешен не може да си обясни каква е причината за тази жестока агресия срещу него. Не е имал бизнес отношения с никой от побойниците, нито е имал някакви семейни проблеми с тях. Има ски-училище и ски-гардероб в курорта Пампорово, а през годините през лятото се е занимавал и с ресторантьорство по морето. Пострадалият разказа още, че докато е вървяло разследването, бащата на единия от извършителите е потърсил контакт с него, за да търси извинение. „Предложи ми пари, но аз отказах, защото това за мен не е решение. Аз търся справедливост. Казах на бащата – попитахте ли сина си защо го направи, защото аз до ден днешен не знам каква е причината да ме пребият по този жесток начин“, каза Сапунджиев.

 

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

  1. Не, публикувате коментари, които не ви изнасят!
    Платена и поръчкова медия сте!

    1. Коментари на анонимни потребители не публикуваме. Моля, прочетете общите условия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!