НОВИНИ

Правят три кръгови кръстовища заради катастрофите в Смолян

Нови три кръгови кръстовища ще бъдат изградени на новия център в Смолян. Инициативата за вземане на спешни мерки срещу катастрофите е на окръжния прокурор Тодор Деянов. След последната катастрофа, станала на 5 юни т. г. на пешеходната пътека между Младежкия дом и пощата, при която пострадаха майка и малко дете, той изпрати писмо до полицията за вземане на мерки за обезопасяване на пътните участъци срещу пощата и пред магазин „Лидл“. „Не трябва да се стига до жертви, за да се вземат мерки. Трябва да се действа на момента, а не да се чака най-лошото, каквато е нашата психика и нагласа. С промяната на движението се цели намаляване на катастрофите с пешеходци на възлови места в областния град.

На 12 юни е проведена работна среща между окръжния прокурор, представители на общинската администрация и сектор „Пътна полиция“. Последвало е и второ събиране, на което са небелязани окончателни мерки, които ще бъдат предприети от стопанина на пътя – Община Смолян. По данни на полицията всички ПТП-та на това кръстовище са със сходен механизъм – при спиране на колата в едното платно и опит за изпреварване в другото, при което жертва става пешеходецът.

Предстои да се изградят три кръгови кръстовища. Първото ще е между бул. „България“ и ул. „Околовръстна“, което ще доведе до намаляване на скоростта на автомобилите, които се движат по булеварда, непосредствено преди пешеходната пътека на Младежкия дом. Трафикът от ул. „Бузлуджа ще се пренасочва към кръстовището с кръгово движение. Ще се изгради разделителна ивица между двете, с което ще се ограничи движението от ул. „Бузлуджа“ към кв. Райково.

Второто кръгово ще бъде между бул. „България“ и ул. „Белия камък“ в близост до сградата на ЕВН.

Ще се изгради разделителна ивица с предпазна ограда пред магазин „Лидъл“, което ще доведе до ограничаване пресичането на булеварда от пешеходци и те ще трябва да преминават през пешеходния надлез. Автомобилите, излизащи от магазин „Лидъл“ в посока Смолян, ще се насочват към кръговото на Енергото, където ще сменят посоката си на движение.

Третото кръгово кръстовище е между бул. „България“ и ул. „Дичо Петров“ до сградата на РДГП. Представителите на Община Смолян са изразили своята готовност и уверяват, че тези мерки ще бъдат предприети във възможно най-кратки срокове. От полицията се ангажират да осигурят максимален брой полицейски екипи в часовете с най-интензивно движение, както на главния булевард, така и на всички уязвими участъци с потенциална опасност за настъпване на катастрофи.

„Процедурата е задвижена. Тази седмица очакваме предварителни проектантски решения и каква ще бъде стойността на проектирането“, каза зам.-кметът Мариана Цекова.

Advertisement
Back to top button
Close